Кркобабић: Задругарство – развојна шанса југа Србије

нистар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Милан Кркобабић, у оквиру посете Нишавском управном округу, отворио је јуче у Нишу стручно саветовање о развоју земљорадничких задруга и том приликом рекао да је овај крај погодан за здраву, органску производњу и да треба што више радити на брендирању производа и таквом њиховом пласману.

„У Нишавском и Топличком округу у 2017. години ставили смо на ноге пет задруга. Ове године ћемо давати до 7,5 милиона динара за новоосноване задруге, до 15 милиона динара за старе и до 60 милиона динара за сложене задруге”, рекао је Кркобабић и најавио такво помагање и једне задруге на територији Косова и Метохије, наводи се у саопштењу а преноси Танјуг.

На скупу под називом „Подршка развоју земљорадничких задруга” разматране су мере за оживљавање задругарства у руралним подручјима, као и за обнову и очување српског села. Акција „500 задруга у 500 села” коју успешно од прошле године спроводи кабинет министра Кркобабића оцењена је зачетком нове епохе српског задругарства.

Ово саветовање, у организацији Задружног савеза Србије, Задружног савеза Топличког и Нишавског округа, Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација и Европске банке за обнову и развој, окупило је велики број стручњака из ових области, представнике Академијског одбора за село САНУ, представнике министарстава, локалних самоуправа и представнике чак 30 задруга ових јужних округа.

Скуп је наставак активне дискусије о нацрту Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2018. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

Министар је радну посету Нишком управном округу наставио обиласком објеката у местима Доњи Матејевац и Малча, где је посетио задружне објекте у овом крају и одржао састанак на тему сложених задруга са представницима локалне самоуправе и задруга.

Након тога Кркобабић је у просторијама Градске организације пензионера Ниш отворио први „Клуб за стара лица” у Нишу.

Овај клуб настао је као резултат иницијативе коју је ГОП Ниш покренуо у сарадњи са центром за социјални рад „Свети Сава” у склопу реализације Пројекта покретања и рада клубова за стара лица на територији овог града, а све у циљу стварања услова за бољи статусни и материјални положај пензионера и старијих особа. (Танјуг