Московсака конференција: делегације из целог света а без НАТО чланица

Учесници из скоро сто земаља, више од 40 министара одбране и начелника Генералштаба, разговарају о томе како уништити тероризам, спречити трку у наоружању и смирити ситуацију у свим кризним регионима у свету.

Московска конференција о међународној безбедности одржава се седми пут. Организатор форума је руско Министарство одбране. О његовом статусу говоре и бројке — овде се окупило више од 850 гостију, укључујући 30 министара одбране и 15 начелника Генералштаба. Ту су и војни атешеи и други представници војски, као и експерти из области безбедности и руководиоци међународних организација – УН, ОЕБС-а, ОДКБ-а, ШОС-а, ЗНД-а, Међународног комитета Црвеног крста. Акредитовано је више од 700 руских и страних медија.

На форуму је већ наступио цео руски војни и безбедносни врх: министар одбране и његови заменици, челници Генералштаба, директори обавештајних служби, шефови полиције и других безбедносних структура.
Првог дана конференције, говорио је и српски министар одбране Александар Вулин, који је скренуо пажњу на безбедносне изазове са којима се суочава Србија, а који се, како је навео, преносе и на Европу.

Нови кинески министар одбране Веј Фенге је изјавио да је за своју прву инострану посету изабрао Русију да би послао поруку САД о све блискијим везама Москве и Пекинга.

О томе да политика САД подрива систем глобалне безбедности говорили су многи учесници конференције.

Земље НАТО-а су и ове године позване на Московску конференцију, али нису прихватиле позив. Односи Русије и Запада нагло су се погоршали због случаја „Скрипаљ“. Неки су недолазак „натоваца“ у куоларима прокоментарисали да је „Западу понестало аргумената“, док је један експерт то дефинисао речима: „Док Запад звецка оружјем, Русија кује мир и разговара са целим светом“.

Војна сарадња Русије и Србије

На маргинама конференције одржавају се билатерални састанци министара, а руско Министарство одбране потписало је и низ докумената о војној и војно-техничкој сарадњи.

Вулин се већ првог дана боравка у Москви, у уторак, састао са руским министром одбране Сергејом Шојгуом са којим је разговарао о унапређењу војно-техничке сарадње, куповини хеликоптера и модернизацији „мигова“, а на маргинама форума се састао и са министарком одбране Републике Индије Нирмалом Сатираман и иранским колегом Амиром Хатамијом, са којима је потврдио традиционално добре односе.

Занимљиво је да су руски новинари показали огромно интересовање за Вулинов боравак у Москви. Готово да нема новинарске екипе која није желела да добије интервју или макар изјаву српског министра и чује став Србије о будућим односима са Русијом, као и позицију Београда о питању антируске хистерије, која се шири на Западу.

У фоајеу се страни гости углавном задржавају на штанду са руским оружјем. Операција у Сирији је показала његову ефикасност и поузданост. Првог дана форума могли су се видети аутомати „калашњиков“, а другог дана пиштољи и бацачи граната, чији је произвођач један конструкторски биро из Тулске области, одакле је родом и руски министар одбране.

Руско оружје и мека сила

Генерали, војни аташеи и експерти говорили су о томе да није случајно што у свету влада толико интересовање за руском војном техником и оружјем.

Операција у Сирији доказала је ефикасност руског оружја. За нешто више од две године сиријска армија, уз подршку руских Ваздушно-космичких снага, у потпуности је очистила земљу од терориста. Али напетости у региону остају и операција се наставља. О томе се доста говорило и током форума. Руска страна је била рада да са колегама подели искуства из сиријског рата и да изнесе резултате те операције.

Са говорница су се чула и упозорења да се терористи са Блиског истока пребацују у Европу, Азију и Африку. Говорило се и о путевима решавања корејске кризе, милитаризацији Европе и гомилању трупа НАТО-а са руских западних граница, а разматран је и феномен „меке силе“ као инструмента решавања војно-политичких задатака.

Наглашен је значај сарадње обавештајних служби и размене података у борби против тероризма.

На дневном реду су биле ситуације на Блиском истоку, у Европи, Aфрици, Азији и Латинској Америци.

Конференција се паралелно одвија у конгресном центру, који се налази преко пута хотела „Радисон“, некадашње „Украјине“, али и у салама за конгресе тог хотела.

Мајице с Путином и црвеном звездом — хит конференције

У конгресном центру ради и продавница „Армија Русије“, која припада руском Министарству одбране, где учесници форума могу купити сувенире тог бренда. Највеће интересовање влада за мајицама са Путиновим портретом и симболом руске армије — црвеном звездом.

На једном од штандова стоји материјал који најављује предстојећи Међународни војно-технички форум „Армија 2018“, који ће се одржати од 21. до 26. априла у парку „Патриот“, недалеко од Москве. У оквиру форума биће одржана и „Недеља националне безбедности“.

У вечерњим сатима у хотелу су организовани и свечани пријеми, на којима је министар Сергеј Шојгу угошћавао своје госте из готово целог света.

Већина делегација ће већ вечерас, по завршетку Московске конференције, напустити Москву — до следећег априла и поновног сусрета.

 

Спутник