ПУТИН одбио да се сретне са Трампом у Вашингтону

Приликом телефонског разговора између председника Руске федерације Владимира ПУТИНА и председника САД Доналда Трампа 20. марта 2018. године, након Путинове победе на председничким изборима, дискутовали су о могућности сусрета два председника. Том приликом Трамп је предложио Путину да се сусретну у Белој кући у Вашингтону.

Ово је 2. априла саопштио помоћник председника Русије Јури Ушаков.

„Кад су наши председници разговарали телефоном, Трамп је предложио сусрет у Вашингтону“ рекао је Јури Ушаков. Он је додао да је то била иницијатива председника САД. При томе, конкретно време сусрета није спомињано.


Касније, ову информацију су потврдили и у Вашингтону:

Председник САД Доналд Трамп и његов руски колега Владимир Путин током последњег телефонског разговора разматрали су бројна места за састанак, у складу са изјавом портпаролке Беле куће Саре Сандерс.
„Председник је потврдио 20. марта, неколико сати након његовог последњег разговора са председником Путином да су разматрали билатерални састанак у „не тако далекој будућности“, – рекла је секретар за штампу у Белој кући Сара Сандерс Према њеним речима, као могуће место састанка споменута је Бела кућа.
Иницијативу о одржавању састанка 20. априла предложио је Трамп, потврђено је у администрацији америчког председника. Раније о том предлогу говорио је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов, као и Путинов помоћник Јури Ушаков.


Из речи Јурија Ушакова можемо закључити да је Путин одбио да се састане са Трампом у Вашингтону. Међутим, одбијање није било конкретно за могућност састанка у Вашингтону, већ уопште могућност састанка због тренутне ситуације у руско-америчким односима.

У ствари, Русија је поставила услове за могући састанак, који се састоји у томе да САД треба да напусте тренутни правац ескалације погоршања билатералних односа, а нарочито како је рекао Ушаков, веома озбиљан и конструктиван дијалог могућ тек након суспензије оних корака које су Американци предузели на основу непроверених апсолутних оптужби.

У овом случају, као што можете разумети, ради се о неоправданим оптужбама Русије за тровање бившег британског шпијуна Скрипаља, али то би био најмањи проблем да је у питању само то. Последњих година у руско-америчким односима накупило се толико проблема да, нажалост, тако да је немогуће говорити о могућности њиховог брзог разрешења. Поред тога, САД су заузеле апсолутно бескомпромисну ​​позицију, захтевајући да се Русија заправо капитулира у свим кључним питањима за нас, док при томе не показује спремност да нас упозна и узме у обзир руске интересе. Русија, наравно, ни на које капитулантске услове под председником Путином(и, надам се, чак и после њега) неће пристати.

У овим околностима, могућност састанка између Владимира Путина и Доналда Трaмпа, по мом мишљењу, имају чисто теоретски карактер. Састанак има смисла само ако ће исход тог састанка бити неки заиста озбиљан договор, узимајући у обзир интересе Русије – и то у скорије време, нажалост, није за очекивати. Но, није ту само ствар у Трампу: уверен сам да би Трамп био спреман на договор са Русијом и учинио одређене уступке. Сам Трамп никада није био иницијатор санкција против Русије и није износио никакве непријатељске изјаве на нашу адресу. Напротив, у свим својим говорима, у вези односа са Русијом, увек је истицао жељу „да се договоре и да се сложе“ са нама, и његове обраћање према Владимиру Путину лично увек су били уз поштовање.

Међутим, ситуација у којој му је објављен рат од стране дела америчког естамблишмента и медија, у којем, је пре свега, био оптужен да има везе са Русијом и да гаји симпатије према њој, те да се Русија мешала у америчке изборе, како би га довела на власт, спречава Трумпа да слободно делује. Он је присиљен да демонстрира „тврду линију“ према Русији и да не омета анти-руске акције америчких „сокола“ који контролишу спољну политику САД.

Да ли то значи да су САД и Русија немају шансе да постигну договор и зауставе већ започет нови хладни рат, који прети да пређе у горући? Не, то може изгледати чудно, али шансе и даље постоје. Ова шанса, пре свега зависи, од резултата борбе између претходног америчког естаблишмента (Хилари Клинтон и њених присталица) и Трампа. Те ако Трамп и снаге које га подржавају у овој борби победе, онда ће сигуран сам моћи да промени спољну политика САД према Русији – и тек тада ћемо добити шансу да се договоримо, а биће могуће говорити о састанку председника САД и Русије.

Детаљније