Форсира ли НАТО сукоб Турске и Грчке због Сирије?

Грчки војници испалили су хице упозорења да би удаљили турски, по свему судећи војни хеликоптер који је прошле ноћи летео код острвца Ро, на источном крају границе, на Средоземном мору, рекао је извор из Генералштаба грчке војске.

Атинска РТВ Скаи је открила тај инцидент који се догодио у време веома натегнутих односа та два суседа и савезника у НАТО због одбијања Грчке да Турској изручи осморицу њених војника одбеглих одмах после покушаја државног удара у јулу 2016. године и због хапшења у Турској двојице грчких граничара који су пре месец дана грешком прешли на границу.

„Отварање ватре ради упозорења да би се хеликоптер удаљио, наређено је у оквиру јачања мера надзора и одлучног реаговања због напетости с Турском“, рекао је за Франс прес извор из грчког Генералштаба.

По том извору, хеликоптер који је изгледа из састава турске обалске страже, летео је на граници зона грчке и турске контроле ваздушног саобраћаја, а по накнадној анализи радарских података, летелица која се удаљила после упозоравајућих хитаца, ипак није ушла у грчки ваздушни простор, додао је тај извор.

Грчка је последњих недеља више пута поновила да ће одлучно бранити границу коју Турска оспорава на неколико места, те је прошле недеље најављено слање на погранична острва појачања од 7.000 војника.

Бета