Томахавци спремни – Калибар такође

Разарач „Доналд Кук“ ушао је у источни Медитеран, наоружанса 60 крстарећих ракета „томахавк“, којим су Сједињене Америчке Државе пре годину дана бомбардовале аеродром у Сирији након недоказаног хемијског напада на цивиле.

У понедељак, 9. априла, стални представник Русије у УН Василиј Небензија рекао је да САД чекају „тешке последице“ у случају употребе силе против Сирије.

По речима „правда. Ру“ дописни члан Академије војних наука, Сергеј Судаков аналитичара, САД могу покренути ракетни удар са својих крузера, али „ми ћемо сматрати напад на Сирију и сиријски народ као агресију против нас, јер ово је агресија на наше савезнике „.

По речима аналитичара, „наше ракете Калибар ће одговорити на напад, али ће за пресретање пројектила са америчког разарача бити употребљена и ПВО“. „У року од три минута, наше подморнице, које се налазе уз обале Сирије, могу да гађају ове разараче.  То значи свеобухватни војни сукоб и како ће се у овој ситуацији понашати САД тешко је предвидети ..“, – рекао је овај политички аналитичар у интервјуу за „Правда.ру“.

Према Сергеју Судакову, „Сједињене Државе могу да замрзну сукоб, а може се покренути и рат широких размера.“ „Генерали у Пентагону су подељени у два табора, први табор следи главу департмента. -. Матиса, који саветује Трампа да одговоре максимално жестоко. Док друга група коју предводи шеф Генералштаба Данфорд, сматра да не треба да ураде нешто глупо, што може довести до глобалног сукоба“ – рекао је експерту „Правда.Ру“. Трамп се тренутно колеба, али Сергеј Судаков сматра да га „јастребовско крило веома притиска, те се може очекивати да он изда налог за напад те да неколико блокова у Дамаску буду уништена.“

„Веома је важна реакција Ирана и Турске, да ли ће нас подржати, да ли ће се укључити у ову кампању, или ће наставити борбу свако за себе“  изнео је у интервјуу за „Правда.ру“ Сергеј Судаков. Кремљ сада не даје изјаве, јер координира позиције са својим  савезницима. „Али, у сваком случају, сви смо свесни :. рат никоме није потребан – он доноси жртве, социјална страдања. Сада је задатак да се не размећемо чињеницом да можемо потопити америчку флоту, него урадити тако да до таквих инцидената не дође. Убедити Американце да схвате да је сваки мир бољи од рата „, – закључио је у разговору са дописником „Правда.Ру “ Сергеј Судаков.

 

Правда.ру