Немачки стручњак: Трамп прети Сирији, а нишани Иран

САД ће извести ваздушне нападе против Сирије, али за разлику од прошле године када су напале Сирију после употребе хемијског оружја то неће бити само симболично, оценио је стручњак за САД из Немачког друштва за спољну политику Јозеф Брамл.

„Тада је (председник САД Доналд) Трамп хтео да покаже да није руска марионета. Истовремено није хтео да се превише истрчава и зато је претходно обавестио Русију. А они су упозорили Сирију. Овај пут неће бити таквих претходних информација“, рекао је Брамл за Дојче веле, на питање какве ће бити реакције САД после наводног напада нервним гасом у Думи, у Сирији.

Поводом Трампове претње да ће савезници сиријске владе „платити високу цену“ Брамл је рекао да би „пре свега Иран требало да буде спреман, јер је он и из других разлога на нишану САД“.

„Оне снаге које у Сирији подржава Иран те ће вероватно и бити бомбардоване. САД би могле да пресеку и ваздушни мост тих трупа који се делом протеже и над ирачким ваздушним простором“, додао је.

Говорећи о могућим акцијама САД против Русије, Брамл је изразио уверење да ће оне бити минималне. „Трамп, када је реч о Русији, има много мање војних опција и служећи се економским санкцијама ће учинити таман толико да не доспе под већи унутрашњеполитички притисак. Јер, у САД специјални тужилац Роберт Милер и даље води истрагу против њега“, додао је.

Брамл је рекао да верује да је „Сирија за САД заиста само споредно ратиште у сукобу са Ираном“.

„Сада предстоји иступање из нуклеарног споразума у мају, и онда ће се конфликт заоштрити. Мешање Ирана у Сирији би могло да послужи као морално и геостратешко оправдање за њихов поступак. Не смемо заборавити ни да је Трамп недавно критичара Ирана Џона Болтона поставио за саветника за националну безбедност. Ја то врло озбиљно схватам“, навео је.

На питање која и могла бити дугорочна стратегија владе САД када је реч о сиријском питању Брамл је поновио да је његова хипотеза да је за САД важан Иран.

„Што ситуација на домаћем политичком фронту буде непријатнија за Трампа, тим већи ће, како мислим, бити ризик од рата против Ирана. Не смемо заборавити да су у новембру избори за Конгрес. Најгори сценарио за Трампа би био да изгуби оба дома Конгреса. У том случају би му рат против спољног непријатеља помогао да се домогне неког надстраначког консензуса. Ако би постојала претња за националну безбедности, бирачи у САД би могли да се у јеку ‘окупљања под заставом’ одрекну могућности контроле власти коју омогућавају избори за Конгрес“ рекао је Брамл.

Он је додао да је „тако било и код Џорџа Буша млађег после терористичких напада од 11. септембра 2001“.

Бета