Обележена 73. годишњица пробоја Сремског фронта у Другом светском рату

У Спомен-комплексу Адашевци код Шида данас је свечано обележена 73. годишњица пробоја Сремског фронта који је означио окончање Другог светског рата на територији Србије.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, који је предводио је државну церемонију, казао је да је Србија одувек била на правој страни, па и у Другом светком рату управо борећи се против идеологије нацизма и фашизма.

Подсетио је да је пуних 175 дана од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена битка у којој је у тешким и крвавим борбама на снегу и ветру, погинуло 14.000 југословенских војника и 1.100 припадника Црвене Армије.

„Захваљујући њиховим жртвама, остали смо слободни и поносни, ван свих блоковских подела хладноратовског размимоилажења“, казао је Станковић.

„Морамо следити пут наших предака тако што ћемо у миру сачувати нашу независност, јачајући економију, војску и културу. Негујмо и унапређујмо међунационалну и верску толеранцију јер само тамо можемо ојачати Србију“, казао је Станковић, пренело је Министарство за рад.

Свећаности су поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали преживели учесници битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници Општине Шид, СУБНОР-а, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други грађани.

Бета