Премијерка Србије и шеф француске дипломатије: Две земље теже унапређењу билатералних односа

Премијерка Србије Ана Брнабић и министар европских и спољних послова Републике Француске Жан-Ив Ле Дријан оценили су данас да две земље теже унапређењу билатералних односа кроз интензивирање дијалога на највишем нивоу, о чему сведочи и предстојећа посета француског председника Емануела Макрона Србији.

Како је пренела влада Србије, Ана Брнабић је казала да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да одређивање оквирног датума приступања даје позитиван ефекат у даљем спровођењу реформи и усклађивању са правним тековинама Европске уније.

Известила је министра Ле Дријана да је Србија спремна за отварање нових поглавља у јуну.

Шеф француске дипломатије казао је да ће Француска наставити да пружа помоћ Србији у процесу европских интеграција и да у наредном периоду велику пажњу треба посветити реформама у области владавине права и реформи правосуђа, као најважнијим питањима у приступним преговорима.

Председница Владе Србије захвалила је Француској на подршци коју пружа региону Западног Балкана, коју је нарочито показала кроз „Берлински процес“, који, према њеним речима, представља додатни подстицај регионалној сарадњи.

Ана Брнабић је истакла подршку Француске у оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих на Западном Балкану, по француско-немачком моделу.

Оценила је да је Француска један од најзначајних економских партнера Србије и један од важних инвеститора у српску привреду, а као добар пример навела је француску компанију „Ванси Ерпортс“ која је недавно добила тендер за концесију аеродрома „Никола Тесла“.

Министар Ле Дријан истакао је да очекује да ће представници Србије, уз многе шефове држава и влада, присуствовати манифестацији обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, која се одржава у Француској, у новембру ове године.

Бета