Вучић: Проблем Косова треба решавати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да „замрзнути конфликт“ није добро решење за Косово, већ да то питање треба сада решавати.

„Мислим да не треба да остављамо ‘замрзнути конфликт’, већ да то решавамо“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву, након састанка с министром спољних послова Француске Жан-Ивом Ле Дријаном.

Упитан да ли је разговарао о ставу Француске по питању Заједнице српских општина, Вучић је казао да је министру Ле Дријану указао на све што знао о ЗСО, као и да ће разговоре о Косову наставити током вечере.

„Косово ће бити кључна тема на вечери. На радном састанку сам имао прилику да прођем тачку по тачку Бриселског споразума и имплементационог плана и указао сам на то шта је Србија урадила и на све друго сам указао“, истакао је председник Србије.

Он је додао да Србија већ пет година чека да се формира Заједница општина са српском већином и додао да је та тачка Бриселског споразума „мртво слово на папиру“.

„Не постоји особа која може да каже да Србија није решила питање регионалне полиције на северу, правде и правосуђа, питање телекомуникација. А све је то било болно за нас, али ми смо све то решили. Има ли икога ко може да каже да је питање Заједнице српских општина решено. Пет година једина ствар коју Србија треба да добије није померена са мртве тачке“, казао је Вучић.

Замолио сам Дријана за снажнији подстрек и јачу подршку европском пута Србије

Председник Вучић је казао да је шефа француске дипломатије Жана-Ива Ле Дријана, са којим је највише разговарао о европским интеграцијама државе и Косову и Метохији, замолио за „снажнији подстрек и јачу подршку“ европском путу Србије.

„Срби и Французи су искрено пријатељски народ, Срби воле Французе. Хвала Вам што сте нас саслушали. Ми по питању Косова немамо увек исто мишљење, али је за нас изузетно значајно да изнесемо своје ставове и да нас Француска чује, саслуша и разуме“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у Председништву Србије.

Вучић је казао да је са француским министром спољних послова разговарао и о билатералним односима, економској и војно-техничкој сарадњи, као и о свим другим пољима како би се унапредила сарадња две земље.

„Што се тиче односа Београда и Приштине, ја сам, чини се, на рационалан начин указао на неопходност очувања мира и стабилности по сваку цену“, рекао је председник Србије.

Вучић је изразио наду за даље унапређење сарадње и скорашњи сусрет са председником Француске Емануелом Макроном.

Рекао је да су Србија и Француска истински пријатељске земље, да њихови односи и сарадња имају велику будућност, као и да је пријатељство две земље веома старо.

Према Вучићевим речима, економска сарадња две земље је на све вишем нивоу. „Ми смо 2017. године имали трговинску размену од 996 милиона евра. У првих два месеца ове године имамо повећање од осам одсто. Надамо се да може да буде много веће“, казао је Вучић.

Председник Србије истакао је да је Француска један од највећих инвеститора у Србији, јер њене компаније запошљавају 11.000 радника.

Он је казао да је француска компанија Суез добила велики посао са депонијом у Винчи, који је вредан око 300 милиона евра.

Вучић је казао да је са шефом француске дипломатије разговарао о изградњи метроа у Београду и представници града ће наставити те разговоре.

„Изградња метроа у Београду више није никаква бајка. Овог пута имамо финансијске могућности да то убрзамо и очекујем да 2020. крену грађевински радови на метроу у Београду“, казао је Вучић.

Вучић је навео да је као и грађани Србије почаствован посетом министра спољних послова Француске.

„У тренутку када постоји велика светска криза око Сирије Београд и Србије су једино месту у региону у које долази. Ми смо му на томе веома захвални. Хвала њему, али и француском председнику Емануелу Макрону на таквој одлуци“, казао је Вучић.

Вучић је казао да ускоро очекује и посету Макрона Србији, за коју ће како је навео, припремити веома леп и спектакуларан дочек.

„Србија жели у Европу, да буде поштована као што она поштује све друге. Жели мир и стабилност, да проблеме решава компромисом“, казао је он.

Бета