Ко је рекао да је пас човеков најбољи пријатељ ?

Џорџ Грејам Вест је двадесетак година био амерички сенатор, али је ипак остао упамћен по томе што је у једном говору на суђењу први рекао да је пас човеков најбољи пријатељ. Прочитајте његов дирљиви говор…


Пре него што је постао сенатор, Џорџ Грејам Вест се бавио адвокатуром. Тако је једном заступао фармера којем је комшија убио пса, јер му је напао овце. Наиме, сматра се да је Вест први рекао да је пас човеков набољи пријатељ…

Вест се на суђењу у граду Воренсбургу 1985. године обратио пороти:

“Господо поротници! Човек се од најбољег пријатеља може претворити у непријатеља. Син или ћерка одгајани с љубављу током живота могу постати незахвални својим родитељима.

Они који су нам најближи и којима верујемо могу нас за тренутак издати. Једини апсолутно несебични пријатељ у овом себичном свету човеку може бити његов пас који никад неће показати незахвалност или подмуклост.

Пас уз човека стоји у благостању и сиромаштву, здрављу и болести. Он ће спавати на тлу покривеном снегом на месту где дувају хладни зимски ветрови. Све ће учинити само да буде у близини свог господара.

Он ће пољубити руку човека у којој нема хране, лизаће ране и чиреве. Сиромашног господара чуваће као да је принц. Кад га сви напусте он ће бити уз њега”.

Вест је говорио о свим псима овог света и о њиховом значењу за човека. Заправо Вест је дирљивим говором “купио” пороту, а он је у историји остао запамћен као “заступник паса” (а не као сенатор).

Фармер чији је пас убијен добио је максималну одштету од 50 долара.

У част Весту и псу по имену Олд Драму којег је “заступао” у Воренсбургу подигнута је спомен-плоча.

Извор:zivotinje.rs