Сиријци заробили британске специјалце

Непознати број британских специјалаца ухапшен је рано јутрос од стране снага Башара ал Асада на територији сиријске источне Гуте.

Како су јавиле иранске провладина новинска агенције специјалци су заробљени на територији Сирије.

Они су цитирали либанске медије према којима су војници имали задатак да се инфилтрирају на територију Сирије како би учествовали у копненом нападу на престоницу Дамаск.

У извештају медија наводи се да су САД и друге чланице НАТО савеза, укључујући Јордан и Израел, планирале да изврше напад са неколико фронтова, али да је план пропао услед брзог напредовања сиријских оружаних снага током прошлог месеца.

У британском министрарству одбране тврде да је извештај лажан, међутим, агенција “Фарс” тврди да НАТО уско сарађује са терористичким организацијама како би свргнуо Асада са власти.

У оквиру завере су, наводно, планирани масивни ваздушни напади САД, као и напади израелских авиона, како би се отворио пут за напад копнених снага.

Непријатељи Сирије сматрају да заузимање “огромне површине Дамаска може да допринесе” може да им донесе “брзу и велику победу”.

“Након што је откривена завера, команданти сиријских и руских снага су започели операцију у источној Гути, како би одбили нападе”, изјавили су неименовани извори за “Ел Мајадин” и агенцију “Фарс”.

Како тврди извор из ове области евакуација цивила из Гуте је у ствари размена цивила за стране агенте.

Пошто је завера пропала услед брзог напредовања сиријске војске, САД су отказале све операције страних јединица и наредиле да се сместа повуку из источне Гуте, кроз источна предграђа Дамаска, укључујући град Думу.

Извор: Курир.рс / Даилy маил