Извештај руске војске о нападима на Сирији (видео)

Из Руских база у Хјемиму и Тартусу је праћена ситуација и лансирања ракета како са бродово тако и авиона САД и Велике Британије, авиони Француске авијације нису примећени. Примећено је учешће америчких авиона Ф15 и Ф16, такође и авиони Велике Британије Торнадо над акваторијом Средоземног мора. Бродови САД Лабун и Мотереј из акваторије Црвеног мора, као и стратегијски бомбардери Б1-б.

Ракетним ударима су гађани сиријски аеродроми и научно истраживачки центри.

Према прелиминарним извештајима нема цивилних жртава ни међу сиријским војницима.

Према нама расположивим  информацијама коришћено је 103 крстареће ракете, укључујући Томахавк ракете испаљене са мора, такође и ГБУ-38 авио бомбе са бомбардера Б1-б, авиони Ф-15 и Ф-16 су користили ракете ваздух-земља, са авиона Торнадо испаљено је 8 ракета. Сиријски ПВО системи совјетске производње успешно су реаговали на нападе иса мора и из ваздуха.

Оборена је је 71 крилата ракета. Коришћени су С-125, С-200, БУК, Квадрат и АСА систем. Захваљујући високој обучености сиријских војника, које су обучили руски специјалисти. Пола гола године уназад Русија је помогла Сирији да изгради свој систем ПВО и да га усаврши.

Напоменуто је да је неколико година уназад, на захтев западних партнера отказана испорука система С-300 Сирији, међутим, данас након последњих догађаја поново ће размотрити овај сиријски захтев, и то не само Сирије већ и других земаља.

 

Циљеви удара су били војни аеродроми. Према расположивим подацима:

  • аеродром Дували гађан је са 4 ракете и све су оборене
  • аеродром Думир 12 ракета, све су оборене
  • аеродром Блеј 18 ракета, све су оборене
  • аеродром Шејрат 12 ракета, све су оборене
  • аеродром Мезе 9 ракета, 5 су оборене, а аеродром није коришћен од стране армије
  • аеродром Хомс 16 ракета, 13 су оборене

30 ракета је извршило ударе на објекте у реону насељених места Барза и Џарамани, где је оборено 7 ракета. При томе је у потпуности срушен сиријски истраживачки центар који се одавно ни не користи.

Руски системи ПВО су били стављени у борбену приправност, ловачка авијација је била на дежурству у ваздуху, ниједна крилата ракета није ушла у зону дејства – заштите руских система ПВО, Руски комплекси ПВО нису или примењивани.

Закључак је да напад на Сирију није био због наводног хемијског напада, већ напротив због успеха Сирије у борби за ослобођење својих територија од међународног тероризма. Иначе удар је уследио на дан пристизања инспектора УН за хемијско наоружање.