Путинов саветник: Русија има само два савезника – војску и морнарицу

Утицајни саветник руског председника Владимира Путина оценио је да је Русија напустила своје вековима наде о интеграцији са Западом и да креће ка новој ери геополитичке изолације.

Радио Слободна Европа преноси да је саветник у Кремљу Владислав Сурков у магазину „Руссиа Ин Глобал Аффаирс“ навео је да је „епско путовање Русије ка Западу“ готово, што значи и крај „неуспелих покушаја да постану део западне цивилизације“ који трају више од четири века.

Руске наде о приближавању све су мање с развојем сукоба са Западом, због чега све чешће гледа унутра као и на Исток, а све мање према Западу, рекао је Сурков.

„Самоћа не значи потпуну изолацију“, навео је Сурков и додао да ће отвореност Русије у будућности бити ограничена.

Он је казао како Русија има „само два савезника: војску и морнарицу“.

Суркова на Западу описују као аутора „путинизма“, док је он за себе пре пет година рекао је „аутор или један од аутора новог руског система“.

„Русија ће без сумње учествовати у трговини, привлачити улагања, размењивати знање и водити ратове… такмичити се и сарадјивати, изазивати страх, мржњу, радозналост, симпатију и дивљење… Али без лажних циљева и самоодрицања“, написао је Сурков.

Однос Русије са Западом у одредјеној мери одражава еволуцију Путиновог односа према Западу, навео је Сурков и додао да се Путин приближио Западу после доласка на власт 2000. године, али да је касније постао све критичнији према САД, ЕУ и НАТО.

Текст Суркова објављен је три дана пошто су САД увеле нове санкције за више од двадесетак тајкуна, безбедносних званичника и политичара за које се мисли да имају блиске везе с Путином, у покушају да казни Москву због, како је образложено, „штетног деловања у целом свету.“

Сурков је оценио да су били узалудни покушаји „вестернизације“ ранијих руских владара, наводећи да је Русија једном покушала да опонаша САД и „закорачи према Западу“.

Он је навео да је опсесија Русије придруживању Западу последица „прекомерног ентузијазма“ руске елите, што ни сада није нестало.

Сурков,који је писао и романе, есеје и песме, Русију је описао као неку врсту „мешовите“ културе која укључује елементе Истока и Запада, „као неко ко је родјен из мешовитог брака“.

„Она је свачији родјак, али ничија породица. Третирана од странаца као да је једна од њих, прогнаница медју својим људима. Она разуме свакога и нико њу не разуме. Мешанац, полураса, чудак“, написао је Сурков и додао да је на руском народу хоће ли Русија постати „усамљеница у подморју“ или „алфа нација која тежи водству“ над другим народима.