Руски начелник генералштаба: У ваздушним нападима нема ни цивилних ни војних жртава

Руска војска данас је саопштила да у нападима САД, Велике Британије и Француске против режима Башар ел Асада у Сирији нема ни цивилних ни војних жртава, јавиле су агенције. „Према прелиминарним информацијама, медју цивилним становништвом нити сиријском војском нема жртава“, рекао је начелник Генералштаба руске војске Сергеј Рудској на конференцији за новинаре.

Према руској војсци, укупно 103 крстареће ракете САД, Француске и Британије, укључујуц́и и америчке ракете Томахавк, су испаљене, а 71 је пресрела сиријска противваздушна одбрана опремљена системима совјетске израде.

„Ово сведочи о великој ефикасности ових система (противваздушне одбране) и одличној обуци сиријског војног особља од стране наших стручњака“, рекао је генерал Рудској.

Сиријска војска располаже системима С-125, С-200, „Бук“, „Квадрат“ и „Оса“.

Имајући у виду нападе западних земаља, Москва сада разматра могуц́ност испоруке модерних С-300 противракетних система Сирији и другим земљама, додао је генерал.

Према руској војсци, аеродроми сиријских снага нису претрпели значајну штету у нападима, али су „постројења која се доводе у везу са такозваним хемијским програмом Дамаска делимично уништена“.

Зграде у тим постројењима дуго нису коришћене и тамо није било ни особља ни опреме, рекао је Рудској.

„Сматрамо да напади нису одговор на имагинарни хемијски напад, вец́ реакција на успех сиријских снага да своју територију ослободе од медјународног тероризма“, рекао је он.

Русија је претходно саопштила да није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би се супротставила нападима западних земаља на постројења у Сирији.

Сиријска војска је раније јутрос саопштила да је једна ракета погодила научни истраживачки центар у Барзеху недалеко од Дамаска, оштетивши једну зграду, а да су у Хомсу три особе повредјене.