Лукашенко позвао белоруске привреднике да траже замену за руско тржиште

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да жели да се састане са својим руским колегом Владимиром Путином након његове инаугурације и размотри проблеме са испорукама  белоруских производа у Русији.

Истовремено, позвао је белоруске предузетнике да траже друга тржишта.

„Ако Русија нас не разуме и не жели да разуме, састати ћемо се са председником након инаугурације, те ћемо дискутовати о детаљима и темељито прећи сва питања. Неопходно је да се одлуче. Ако су одлучили да нас трајно искључе, мада није јасно зашто, онда ћемо потражити срећу на другом месту. Зато тражите друга тржишта. Не можете стално бити везани за једно тржиште „, рекао је Лукашенко.

Према његовим речима, млеко из Новог Зеланда је увезено у Русију. „Неко је увезао ово млеко у праху из Новог Зеланда. Прво, шта је увезено, чиме се људи хране? Али ово је њихов проблем. Они то не разумеју и не желе да разумеју. Тога има свуда „, рекао је Лукашенко.

Он је навео да је у Белорусији „морају гледати своје интересе, који нису у супротности са интересима Руса.“

„Ми не чинимо ништа лоше за њих. Дај Боже, како верници кажу, да је у Русији исто као и у Белорусији. Стога ћемо се одлучити ове године. Па, радимо ли добар посао или стално клечимо на коленима „- рекао је белоруски лидер.

Русија и Белорусија већ неколико година су у сукобу због снабдевања пољопривредним производима – као што су млеко, месо, млечни и месни производи. Росселкхознадзор (Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор) повремено уводи забрану на увоз белоруских производа, тврдећи да је проблем са квалитетом. Поред тога, руске власти сумњају у испоруке санкционисаних производа кроз Белорусију у Русију (препродају западних производа).

Дакле, у фебруару је Росселкхознадзор забранио испоруку млечних производа Русији из Белорусије. Било млека, како пастеризованог, стерилисаног, концентрованог и у лименкама кондензованог праха, концентровани и суве сурутке и концентрата сурутке и млечних протеина. Руска служба је рекла да се ове мере односе на производе у којима идентификовано највише кршења.

Канцеларија планира да изврши редовне инспекције од 3. до 6. априла