НАТО против ЗСО на северу Косова и Метохије?

Заједница српских општина (ЗСО) на Косову мора бити установљена не као нека невладина организација, већ да штити интересе Срба, али она не може бити ни упоредна власт, обнова паралелних структура јер на Косову је власт у Приштини, навели су извори у седишту НАТО у Бриселу.

Они су за агенцију Бета рекли да Београд и Приштина морају поново сести за сто и коначно наћи решење за кључни део Бриселског споразума, а то је Заједница српских опсстина.

„Ми знамо“, напоменули су, „да се дошло до веома тешке ситуације и да је могуће нужно много јаче посредовање Европске уније, мада тешкоће нису непремостиве… али оно што је потписано се мора испоштовати и доћи до нагодбе“.

„Свесни смо и чињенице да је проблем и то што неки наши савезници не признају независност Косова, али је ствар у томе да се некако иде напред и дође до неке врсте признавања и не буде стално у ставу ‘зуб за зуб’ „, казали су званичници у Бриселу.

„Преговарачи (Београд и Приштина) морају бити крајње отвореног духа да постигну споразум који ће бити прихватљив за обе стране и да имамо нешто што функционише, што јесте тешко и доста времена ће тражити, али немогуће је остати у бескрајној нетрпељивости“, сматрају извори у НАТО.

Бета је саговорнике замолила да објасне како виде ситуацију у којој практично није било повратка изгнаних Срба на Косово или их је веома мали број а повратници су били жртве насиља, постоје претње Србима, а велики страх је међу Србима и на Косову и у Србији да се не поновим насиље из марта 2004. Функционери у НАТО су посебно хтели да поруче српској јавности и политичком вођству да, иако је општи став српске стране да косовски Срби нису заштићени, „нема насиља над Србима јужно од Ибра, Срби на југу су веома добро интегрисани, а Срби на северу су већина, не мањина“. „Отуд би било веома важно“, како су навели, „да они који формирају јавно мнење и политичари уверавају косовске Србе да јесу безбедни, као што то поручују и неки млади градоначелници на северу, за разлику од старијих општинских челника“.

„Јер, ако се стално говори: ви нисте заштићени, онда то ствара стрепњу, гура у бунт, а ми то никако не желимо“, нагласили су званичници у НАТО који непосредно прате и анализирају збивања на Косову и региону.

И, предочили су, „јасно је такође да Асоцијација/Заједница српских општина на Косову не сме бити обнова паралелних структура“.

„Јер ако неко у Београду или Србији мисли да Заједница српских опсстина може бити друга власт на северу, мора знати“, како су навели извори у НАТО, „да на Косову постоји само једна власт, а то је она у Приштини“.

„Исто тако“, казали су, „Асоцијација/Заједница српских опсстина није нека невладина организација, већ асоцијација/заједница која ће бранити интересе српске мањине, а не упоредна власт и зато се мора обуставити и прилив новца из Београда“.

Бета