Председнички избори у Црној Гори -Ђукановић: Побиједићу данас

На председничким изборима у Црној Гори до поднева је гласало 27,2 одсто бирача, што је већа излазност у у односу на претходне изборе за председника 2013. године, подаци су Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

На претходним председничким изборима до поднева је гласало 20 одсто бирача, док је на парламентарним 2016. године одзив био 29,9 процената.

Невладине организације, које прате ток гласања извештавају о кршењу изборних правила на појединим бирачким местима.

Црна Гора данас бира председника државе, трећи пут од стицања независности. Биралишта су отворена су јутрос у 7 сати.

На председничким изборима учествује седам кандидата, владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, већег дела опозиције Младен Бојанић, Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић, представник Праве Црне Горе Марко Милачић, групе грађана Всилије Миличковић, те кандидат Странке правде и помирења Хазбија Калач и представник Српске коалиције Добрило Дедеић.

Изабрани је онај кандидат који освоји више од половине важећих гласова. Уколико председник не буде изабран у првом кругу гласања се понавља са 14 дана.

Актуелном председнику Филипу Вујановућу, у мају истиче мандат. Он је на дужности председника државе био три мандата.

Гласачко право има 532.599 грађана, који ће гласати на 1.214 бирачких места, која ће бити отворена вечерас до 20 сати.

Изборе прати око 2000 домаћих и међународних посматрача, а прелиминарне пројекције резултата очекују се сат након затварања биралишта.

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић изјавио је данас да очекује да победи у првом кругу председничких избора и да очекује ће грађани Црне Горе потврдити да земља „одлучно наставља путем европског развоја“.

После гласања, на питање новинара да ли ће бити другог круга, Ђукановић је одговорио: „Ако га буде, побећемо као и у првом“.

„Очекујем победу у првом кругу. Побиједићу данас“, додао је Ђукановић.

Ђукановић је казао да је предизборна кампања искорак у погледу неке нове демократске културе у Црној Гори.

„Верујем да је ово једно добро искуство и да из њега добијамо потврду да се Црна Гора веома постојано креће путем усвајања европских, демократаких стандарда, да постаје зрело друштво које ће се у блиској будућности квалификовати за чланство у ЕУ“, казао је Ђукановић.

На питање зашто се није појавио у директним ТВ сучељавањима с противкандидатима, Ђукановић је одговорио: „Ти разговори морају имати смисла и неког ко је квалификован да би се с њим разговарало“.

Председник Црне Горе Филип Вујановић, којем мандат истиче у мају, после гласања је изразио жељу да његов наследник уведе Црну Гору у ЕУ.

„Желим да искажем посебно задовољство што је током мојих мандата Црна Гора обновила своју државност и ушла у НАТО, и наставила тај тренд према ЕУ“, казао је Вујановић, који је био шеф државе у три мандата.

Премијер Душко Марковић изјавио је да је кампања била „изузетно коректна“, и „никада са тако високом политичком културом и дијалогом без обзира на то што су супарници били жестоки у свом приступу“.

„Висок ниво политичке културе и дијалога то је један важан моменат којим Црна Гора потврђује своју демократску способност и одрживост свог политичког система“, рекао је Марковић новинарима пошто је гласао.

Кандидат већег дела опозиције Младен Бојани је позвао грађане да изађу на изборе како би зауставили „аутократу који Црну Гору хоће да уведе у диктатуру“.

„Да покажемо да то више не може да се ради и да већинска Црна Гора хоће да буде слободна демократска земља“, рекао је Бојанић, оцењујући да избори „нису били фер и слободни“.

Бојанић је казао да очекује побједу с тим што му је „мање важно да ли је у првом или другом кругу“.

Он је казао да у случају другог круга, очекује подршку свих опозиционих кандидата.

На председничким изборима учествује седам кандидата, владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, већег дела опозиције Младен Бојанић, Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић, представник Праве Црне Горе Марко Милачић, групе грађана Василије Миличковић, те кандидат Странке правде и помирења Хазбија Калач и представник Српске коалиције Добрило Дедеић.

За победу у провом кругу је потребно од половине важећих гласова. Ако председник не буде изабран у првом кругу гласања се понавља са 14 дана.

Вујановућу у мају истиче мандат. Он је на дужности председника државе био три мандата.

Гласачко право има 532.599 грађана, који ће гласати на 1.214 бирачких места, која ће бити отворена вечерас до 20 часова.

Изборе прати око 2000 домаћих и међународних посматрача, а прелиминарне пројекције резултата очекују се сат после затварања биралишта.

Бета