Вучић против употребе хемијског оружја

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са америчким амбасадором Кајлом Скотом о ситуацији у Сирији после јучерашњих ваздушних удара САД, Велике Британије и Француске на ту земљу.

Вучић је рекао да Србија осуђује употребу хемијског оружја било где у свету, али да, као територијално мала земља, не жели да се меша у односе великих сила, саопштило је Председништво.

„Србија љубоморно чува и штити своју војну неутралност. Наша земља жели да са свима разговара и има партнерски и пријатељски однос“, навео је он.

Скот је рекао да су САД уверене да су ваздушна средства сиријских власти била одговорна за напад хемијским оружјем на цивилно становништво у Думи, у предграђу Дамаска, 7. априла.

Према његовим речима, тај напад је био јасно кршење обавеза Сирије према Конвенцији о хемијском оружју, као и кршење Резолуције 2118 Савета безбедности Уједињених нација.

Амерички амбасадор је додао да Русија није успела да одржи обећања која је дала као гарант Женевског оквира из 2003. године, на основу ког се Сирија обавезала да се одрекне свог хемијског оружја и никад га више не употреби, наводи се у саопштењу.

Скот је позвао Србију да пружи пуну подршку истрази коју спроводи Организација за забрану хемијског оружја, и нагласио да су ваздушни напади на Сирију били неопходни, сразмерни и оправдани, као и да су имали за циљ да спрече даље ужасе које изазива хемијско оружје.

САД, Француска и Велика Британија спровеле су јуче нападе у Сирији после недавног напада у Думи за који западне земље тврде да су сиријске снаге користиле хемијско оружје.


Бета