Израел уплашен испоруком С-300 Сирији

Израел се плаши да ће снабдевање руских С-300 система за противваздушну одбрану Сирији угрозити „слободу деловања“ израелских ваздухопловних снага у суседној држави, преноси Ел Паис. Поред тога, оружане снаге Израела се плаше да распоређивање модернијих система у Сирији може заштитити Дамаск од „будућих мера одмазде“.

Ел Паис подсећа да је раније начелник главног оперативног одбора Генералштаба Русије Сергеј Рудској рекао да ће Русија размотрити могућу продају ПВО система С-300 Дамаску због ракетних напада САД и њихових савезника у Сирији.
Раније је Русија већ разматрала такву могућност, али је почетком сиријског сукоба одбила снабдевање Сирије овим ракетним системима. Као што је наведено, на одлуку је утицао последњи акт Запада према Асаду.

Забележено је да су најнапреднији руски противавионски одбрамбени системи С-400 већ распоређени у Сирији. Системи су постављени да заштите руске војне објекте у Арапској Републици. Русија има две војне базе у Сирији: поморска база у граду Тартус и ваздушна база Хмејмиму. Поред тога, у овом тренутку Русија доминира сиријским небом због десетина авиона, укључујући најновији Су-57, сматра Ел Паис.

Коментари читалаца на Ел Паис вебсајту:
Хуан Еспиноса: То значи, са становишта Израела, Сирија би требало мирно гледати како пројектили падају на њену територију, јер су његови системи одбране одбране толико застарели како би одбили такве нападе. Логично је да желе да набаве бољу технологију од онога што имају јер морају да се заштите, логично је да их снабдевају њихови савезници из Русије.
Доминик Хариер: Надајмо се да ће се ово и десити. До смрти Израела и његовог савезника Саудијске Арабије.
Вокс попули: Израел је незадовољан у присуству војне супериорности, поред тога, они би да њихове жртве не могу да се бране – с правом каже моја бака: боље је да се боје, чега да се плаше, а у Израелу постоје озбиљни разлози за страх, њихово понашање не може остати заувек некажњено, пре или касније ће морати да пожању што су посејали. А ако је Израел заиста заинтересован за своју безбедност и мир, у сопственом интересу им је да напусте своју агресивну и експанзионистичку политику, јер ако наставе да пљачкају своје суседе и нападају их, Израел свакако неће бити безбедна земља, већ супротно.
Салах Един: Зато што немају чега да се плаше, ово наоружање има за циљ заштиту, а не за напад!
Франциско Гомез: Израел се плаши да ће се његови суседи моћи бранити.

Ел Паис