Расте потражња за руским наоружањем

Више од хиљаду уговора за продају наоружања потписано је 2017. године. Укупни портфељ налога за одбрамбене производе Русије износи 45 милијарди долара. Такође се предпоставља да ће расти и даље. Како су домаћи системи оружја доказали своју највећу ефикасност у Сиријској Арапској Републици, што је изазвало повећање обима интересовања за руско наоружање од страних купаца, изјавио је за РИА Новости шеф Рособоронекспорта, Александар Микхеев.

Око 30% свих наруџбина су – системи ваздушне одбране и електронски системи, а у протеклих годину дана за ово оружје је било 40% свих нових уговора, рекао је Микхеиев.

Узгред, руско оружје је способно да се такмичи у ефикасности и квалитету са страним партнерима, не само због својих изузетних карактеристика и перформанси. Александар Микхеиев је рекао да домаћи добављачи нуде флексибилније програме услуга после продаје, неке од технологија су спремни да поделе са својим купцима, развијање лиценциране производње на њиховој територији.

Подсетимо, у марту је Владимир Путин рекао да је Русија 2017. године продала одбрамбених производа у иностранству за више од 15 милијарди долара. Тако је земља још једном доказала да је с правом на самом челу на светском тржишту оружја. Извоз је стално растао трећу годину, чак и поред „тешких неконкурентних услова“ у којима су испоручивали руски добављачи.

Након успешног супротстављања америчком нападу на Сирију, за очекивати је да се потражња још више повећа. Наравно и страх оних којима не одговара да су земље суседи у стању да се одбране такође расте.

Прочитајте Израел уплашен испоруком С-300 Сирији