Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров: Скрипаљеве је отровало хемијско оружје НАТО-а.

Изношење шеф руског Министарства иностраних послова о тумачењу независне швајцарске лабораторије, да су  Скрипаљеви отровани хемијским оружјем НАТО-а изазвало је незаинтересованост влада и мејнстрим медија на западу, где се већ припрема нова провокација против Руса .
Фијаско Запада у Сирији, који га је приказао као велику победу, гурнуо је у други план извештај случаја Скрипаљ у Великој Британији и свим западним медијима. То се догодило у тренутку када су тајне почеле да се откривају и претиле да изазову озбиљне међународне последице. Излагање министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, са којим је наступио у Москви у суботу на 26. на Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику (СВАП), о томе да су Скрипаљеви отровани НАТО хемијским оружјем, се појавило на социјалним мрежама у Британији и изазвало огорчење и негодовање правдољубаца. Међутим власти и мејнстрим медији по речима Лаврова, су презриво гледали на ово и припремали се на смишљање нових провокација и скандала.

Шта је рекао Лавров

Руски министар иностраних послова известио је о пријему података швајцарског центра за радиолошко-хемијско-бактериолошку анализу у граду Спиезу. Њихови стручњаци завршили су испитивање узорака узетих на месту случаја у Салисбурију, који су послати њима из Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) 27. марта. Подсећајући да се у овој лабораторији ради професионално и воде рачуна о угледу својих научника, Лавров је цитирао доступни руски документ: „Према резултатима анализираних узорака пронађени су трагови токсичне хемикалије БЗ и њених остатака, који спада у хемијско оружје у друге категорије, у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја. БЗ је нервни агенс који привремено онеспособљава особу, психотоксични ефекат се постиже 30-60 минута након примене и дужине трајања до четири дана. “

Руски министар иностраних послова наставио је цитирати:

Овај агенс је био у арсеналу Сједињених Држава, Велике Британије и других земаља НАТО-а. У Совјетском Савезу и Русији, развој и чување таквог хемијског оружја није вршено. “

Руски министар се дотакао и другог аспекта резултата швајцарске анализе: у достављеном узорку лабораторија је такође открила присуство нервних отровних супстанци А-234 у основном стању и у великој концентрацији, као и продукти његовог распадања. Ово је управо иста супстанца, која се на Западу назива „Новичок“. Међутим, Лавров је додао: „према речима стручњака, утврђена висока концентрација А-234 неизбежно би довела до смртоносног исхода“.

Лавров је тако ставио до знања да је то лажни „Навичок“ – то је намештаљка, само димна завеса, дизајнирана да прикрије употребу БЗ против Скрипаљевих. Стога, имајући у виду чињеницу да су жртве инцидента живе и здраве, и Сергеј Скрипаљ се опоравља, можемо рећи да се ради о употреби хемијског агенса БЗ из НАТО арсенала .

У том смислу, Лавров је скренуо пажњу на чињеницу да ниједна од ових чињеница, посебно око БЗ, се не помињу у коначном извештају који су стручњаци представили свом извршном одбору. Међутим, руски министар иностраних послова је приметио да у детаљном поверљивом извештају за земље чланице организације не садржи назив  Новичок или било који други. Тамо је наведена хемијска формула која, према нашим стручњацима, указује на супстанцу, која је развијана у многим земљама, и не представља посебну тајну.

Јасно је да се ради о одговору који у потпуности потврђује речи Лаврова. Проблем је што званични Запад нема никакве везе са овим. Медији су извештаје о случају Скрипал заменили вестима о „тријумфалној победи“ после операције три западне земље у Сирији, где се њихов потпуни неуспех приказује као велика победа. Стога, тешко је не сложити са  интернет блогом на енглеском језику Zero Hedge, да су бомбардовање и ракетни напад на Сирију у дану кад је Лавров ово изнео смишљени да одвуку пажњу од „случаја Скрипал“.

Резултат је следећа слика. Русија је у потпуности представила и доказала, ко је и како је исфабриковао „случај Скрипаљ“. А у тренутку када је почела да их објављује, пажњу западне јавности одвлачи напад под лажним изговором на Сирију, а самој Русији прети нови скандал. Како извештавају британски медији, позивајући се на обавештајне податке, „Руски хакери“ се припремају да изврше напад и униште углед припадника британске владе, у вези са којим Лондон упозорава Москву да ће, ако се то догоди, конфисковати доступну имовину – средства у Британији.

Укратко, крај ове приче изгледа овако: Русија је поливена хемијским отровом, али мора да прогута понижење, „склањати се у страну и сакрити“. Затим ће се, можда, случај Скрипаљ који је Москва разоткрила постепено наћи на нету. Моски ће бити наложено: ућутите, удахните – ускоро ћемо вас поново оптужити. Има вашег новца код нас, а ако се усудите да нам противречите у овом или било ком другом случају, да нас јавно разоткријете пред светом, више их више нећете видети.

Да видимо како Москва одговара на ово. Они ће се „пробудити“ или не, схватајући да уцењивач, ако помисли да његова метода функционише, никада неће оставити своју жртву на миру. И пошто они прете одузимањем руског капитала, то значи да се можете са њима поздравити. После  „Новичока“ (српски – почетника) може доћи само „Будала“.