Стефановић: Нећемо увести санкције Русији, нити ћемо признати Косово

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија никада неће уводити санкције Русији, као и да неће признати независност Косова.Стефановић је током расправе о амандманима на Предлог закона о планском систему Србије одговарајући на критике радикала о путу Србије ка Европској унији (ЕУ) и давању субвенција странцима и условима под којим се то дешава, рекао да Влади Србије „не пада на памет да призна независност Косова“.

„Захваљујући Александру Вучићу, влада не уводи санкције Русији и то није захваљујући вама него Вучићу који има политичку снагу да може да одлучи тако нешто свестан свега што је последица тако нечега и не пада нам на памет да признамо независност Косова“, рекао је Стефановић.

Радикали су оценили да пут Србије у ЕУ води у „пропаст“, а тамо су, према речима посланика радикала Николе Савића, углавном „наши непријатељи који нам не мисле и нису нам кроз историју учинили ништа добро“.

Савић је критиковао давање субвенција страним инвеститорима који, како је навео, Србију напуштају када уговори истекну и престану субвенције и подсетио да су уговори са страним инвеститорима углавном нетранспарентни.

„Чујемо да су неке италијанске фирме кад им је истекао уговор са владом већ напустили или се спремају да напусте тржиште и произвођу, то ће урадити све фирме после када процене да је то њихов интерес“, рекао је Савић.

Министар Стефановић је рекао да су субвенције нешто што Србија даје да би привукла инвеститоре и истакао да је у последње четири година отворено 170.000 радних места, и питао да ли се може рећи за „Сименс“ да је непријатељ.

„Да ли људе коју су запослени у Сименсу да отпустимо, да ли да их наговоримо да напуштају радна места и остају без хлеба, је ли то та порука, да ли треба да у Џонсон електрику, Сваровском, радницима предложимо да изађу из фабрика, напусте места јер се ради о инвеститору из земаља које су нам непријатељи“, упитао је радикале Стефановић.

Радикали су поднели амандмане на наслов закона како би успели да о Предлогу закона о планском систему ипак говоре пре посланика владајуће већине који су поново поднели око 380 амандмана на основу којих ће потрошити готово све време предвиђено за расправу у појединостима.

AFP

Бета