ЕК: Србија напредовала, мора поспешити владавину права и односе с Косовом

Европска комисија у извештају о напретку Западног Балкана у европским реформама оценила је данас да је Србија остварила напредак у преговорима о чланству с Европском унијом, али је предочила да ће свеукупни ритам преговора зависити посебно од снажнијег тока промена на пољу владавине права и нормализације односа с Косовом.

„Мада је известан напредак остварен у владавини закона, Србија мора ојачати напоре и дати опипљивије резултате, нарочито кад је реч о условима за слободу изражавања“, наводи Европска комисија.

У извештају, који је први пут сачињен за раздобље од годину и по дана и укључује замашнију економску анализу, такође се ставља до знања да је нужно да власти у Београду „ојачају независност и свеукупну ефикасност правосудног система“ и „остваре одржив напредак у борби против корупције и организованог криминала“.

У документу Европске комисије се наводи да „Србија треба да продуби ангажовање у Дијалогу с Косовом, укључујући примену свих договора, а посебно оног о енергији“.

Такође се истиче да је да је „с тим у вези добродошла иницијатива српског председника (Александра Вучића) за покретање унутрашњег дијалога о Косову“.

„Србија треба да настави да игра позитивну улогу у региону у побољшању регионалних веза и очувању стабилности“, поручује Комисија у Бриселу.

„Економске реформе у Србији дају резултате, посебно у макроекономској стабилизацији“, наводи извршно тело ЕУ и напомиње да су државне и приватне инвестиције недовољне, а нужно је да се побољшају услови привређивања за мала и средња предузећа.

Комсија је ставља до знања да су „и даље недовољне крупније структурне реформе државне управе, пореских власти и државних предузећа“.

ЕК: За Косово кључне европске реформе и дијалог са Београдом

Европска комисија очекује од Косова да на европском путу убрза неопходне реформе, изгради консензус око кључних стратешких питања и ојача ангажовање у дијалогу са Србијом, као и да спроведе све постигнуте споразуме, посебно споразум о Заједници српских општина.

То се наводи у Пакету проширења ЕУ 2018 који су висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан данас представили у Спољнополитичком одбору Европског парламента.

У делу који се односи на Косово Европска комисија оцењује да је у протеклој години био успорен рад парламента и реформски процес због одуговлаченог изборног периода.

Политички актери треба да се ангажују у конструктивном дијалогу с парламентом као кључним форумом за политичке дебате а нова владе и скупштина да предузму реформе везане за ЕУ и да се оне третирају као приоритети, наводи се у документу.

Такође се тражи изградња консензуса око кључних стратешких питања за Косово.

Од приштинских власти се очекује и убрзање имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању, као и агенде европских реформи.

У делу представљеног документа који се односи на Косово такође се изражава „озбиљна забринутост“ због прошлогодишњег покушаја у Скупштини да се укине Специјални суд.

„Биће од кључне важности за Косово да у потпуности испуни међународне обавезе које се тичу специјалних комора и канцеларије специјалног тужиоца које су успостављене да би се разјаснили одређени наводи о међународним злочинима почињеним у контексту сукоба на Косову“, наводи се у извештају.

Као позитиван развој на Косову, Европска комисија наводи дугоочекивану ратификацију граничног споразума са Црном Гором што је кључни услов за либерализацију виза уз јачање напора у борби против корупције и организованог криминала.

Напредак је, наводи се, остварен и на економском плану, посебно на побољшању пословног окружења, али су нужне мере за сузбијање неформалне економије и високе незапослености.

ЕК: Црна Гора кључан напредак у владавини права, слободи медија, борби против корупције

Даље напредовање Црне Горе у приступним преговорима са Европском унијом зависиће од постизања опипљивих резултата у слободи изражавања и медија, борби против корупције и организованог криминала.

То се наводи у Пакету проширења ЕУ 2018 који су висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан данас представили у Спољнополитичком одбору Европског парламента.

У делу који се односи на Црну Гору, Европска комисија подсећа да је та земља у преговорима са ЕУ отворила 30 и привремено затворила три поглавља.

Црна Гора је, оцењује се, наставила да остварује напредак посебно у правном и институционалном оквиру, али практичан утицај реформи још није довољно видљив нити је остварен напредак у области слободе изражавања.

У извештају се наводи да систем правосуђа у целини треба да покаже више резултата.

„Напредак у поглављима владавине права, демонстриран опипљивим резултатима, нарочито у јачању слободе изражавања и медија, као и докази у борби против корупције и организованог криминала, прања новца и трговине људима, наставиц́е да одређују свеукупан темпо приступних преговора“, додаје се у представљеном тексту.

Као позитивни помаци наводе се напредак у законодавству у вези с јавним сектором, напредак у јачању макроекономске и фискалне стабилности и почетак примене средњорочне стратегије за фискалну консолидацију.

Додаје се, међутим, да је јавни дуг висок и да и даље расте.

ЕК: Споре реформе у БиХ закочиле напредак

Европска комисија (ЕК) је данас саопштила да су у Босни и Херцеговини током 2017. године „споро спровођене“ приоритетне европске реформе чији је циљ „хватање у коштац с дубоко укорењеним структуралним проблемима који уназађују развој те земље“.

У извештају о напретку реформи на Западном Балкану за последњих годину и по дана, ЕК наглашава да „предност и даље мора да се да социјално-економским реформама, јачању владавине закона и државне управе у складу с европским стандардима, као и побољшању сарадње на свим равнима“.

„Економски напредак је спор због слабе владавине закона, и даље лоших услова привређивања, неефикасне и распарчане јавне управе, као и неуравнотеженог тржишта радне снаге и слабих инвестиција“, наводи се у извештају.

Комисија је навела да је Координациони механизам за сарадњу свих власти БиХ с Европском унијом усвојио склоп усаглашених одговора за припрему Мишљења ЕК о поднетној молби БиХ за добијање статуса кандидата за чланство.

Комисија у Бриселу истиче да ће даље деловање Механизма бити одлучујуће за даљи пут европских интеграција БиХ. Наводи се и да „власти Босне и Херцеговине морају хитно да усвоје циљану изборну реформу да би се кренуло у примену одлука Уставног суда БиХ о Дому народа Федерације БиХ“.

sputnik.rs

Бета