Хан и Могерини: Земље Западног Балкана могуће чланице будућег другог круга ЕУ

Земље Западног Балкана би могле ући у Европску унију као део „другог круга“ чланства јер се ЕУ мора изнутра преустројити и ојачати да би делотворно функционисала са преко тридесет чланица, ставили су данас до знања челници Европске комисије Јоханес Хан и Федерика Могерини.

Федерика Могерини је подвукла да „не била изненађена ако бисмо дошли до ‘Европе у две брзине’ с једним кругом језгра чланица Уније и другим кругом будућих чланица“ додајући да „можда неке уђу и у први круг“.

Могрени и Хан су представљајући извештај Европске комисије о напретку европских реформи на Западном Балкану, у Стразбуру, додали да је то „упоредан процес“ – с једне стране реформе и темељите политичке, демократске и економске промене у земљама Западног Балкана, а истовремено унутрашње преуређење Уније.

Тиме су одговорили на питање агенције Бета да ли то значи да ће кандидати са Западног Балкана ући у будућу „Европу у две брзине“, како је данас у Европском парламенту наговестио француски председник Емануел Макрон, нагласивши да Унија не може с оваквим устројством и системом одлучивања деловати са 32 члана.

„Ми морамо видети како можемо поспешити нашу ефикасност функционисања, што је у нашем интересу, кад у чланству буде преко 30 земаља“, рекао је Хан.

Он је рекао да је ЕК управо зато и чланицама ЕУ предложила подручја и политике где се одлуке могу доносити „квалификованом већином“, а не само једногласним одлучивањем, тако да се „делотворно може брже ићи напред“.

Висока представница Могерини је додала да је француски председник Макрон управо покренуо расправу о будућности ЕУ и да „нове чланице желе да уђу, а то је увек дуг процес“.

Бета