Харадинај: Можемо формирати ЗСО али унутар Устава Косова

Председник Владе Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) могуће али у складу са Уставом Косова.

„Када бисмо знали која је то заједница, знали бисмо када ће бити формирана“, казао је Харадинај телевизији „Хепи“.

Он је навео да је као председник владе Косова активирао два механизма за формирање Заједнице српских општина од којих се један односи на имплементацију а други на менаџмент тим који чине четворица Срба који ће радити на предлогу Статута ЗСО.

„Проблем ће бити после да ли је то што је написано у складу са Уставом Косова“, казао је Харадинај.

Упитан каква ће овлашћења имати ЗСО, Харадинај је рекао да на Косову тренутно постоје национални и општински ниво власти али да не постоји како је рекао, „средњи ниво власти или кантон“.

Коментаришући хапшење директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Дјурића у северном делу Косовске Митровице, Харадинај је казао да је то била „чудна и незгодна ситуација“ у којој су како је оценио, грашку направили Дјурић и Србија.

„Знао сам унапред да је могуће хапшење али нисам помишљао да ће се Дјурић појавити до сутрадан. Покушао сам да га замолим да сачека до сутрадан, да је дошао тада све би прошло како треба. Он је био на Косову за Ускрс и све је прошло у реду“, рекао је косовски премијер.

Бета