Кркобабић и Хочевар о развоју задругарства

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић разговарао је данас са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром о унапређењу регионалног руралног развоја и поспешивању концепта задругарства, а у циљу очувања села Србије.

„Разговарали смо о кључним стварима за Србију, како помоћи равномеран регионални развој, рурални развој и очување села“, рекао је Кркобабић новинарима после састанка.

Истакао је да су на састанку констатовали да је задругарство или развој кооператива у селима један од начина који омогућавају да та села опстану и заживе.

„Истовремено социјално предузетништво представља шансу за маргинализоване социјалне групе, као и угрожене групе и даћемо им пуну подршку“, додао је Кркобабић.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити појачана активност у деловима Србије, селима и насељима, где је католичко становништво и да ће заједно покушати да ураде конкретне и одреде где могу да се формирају нове задруге или да се помогне постојећим.

„Циљ је стварање нових услова за живот у тим насељима, а све то имаће за циљ да млади људи, имају могућност избора да остану на селу“, рекао је Кркобабић.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао да је задовољан састанком са министром Кркобабићем и да су пронашли пут како би у будућности што више сарађивали на развоју задругарства.

„Основно правилно социјалног учења и хришћанства је да људе обједињујемо“, рекао је он.

Он је рекао да је ово био први сусрет на коме су евидентирали могућности сарадње, а да ће у наредном периоду размотрити где је могуће започети активности задругарства и упослити људе.

„Породица је основ сваког друштва и уколико млади буду остајали на селу и тамо формирали своје породице то ће бити на добробит свих. Наш задатак је да учинимо све да млади овде и сада имају своје достојанство“, закључио је он.

Хочевар је и председник хуманитарне организације Римокатоличке цркве Каритас која је реализовала различите програме за заштиту сиромашног или угроженог становништва и помоћ социјално рањивим групама у Србији, као што су стари или особе са инвалидитетом.

Бета