Американци имају нову провалу: Трагова хемијског напада нема јер их је Русија уклонила

Данашње вести у Сирији су 18. априла 2018. САД покушавају да лише Асада моћи. Рака у рушевинама. Најновије вести из Сирије

Русија покушава да блокира приступ међународних инспектора до места извршеног хемијског напада у Сирији, очигледно да су уништили доказе о нападу. Ово је изјавио амерички представник Организације за забрану хемијског оружја Кенет Вард, чији је говор на приватном састанку у Хагу пренео Ројтерс.

Конкретно, с обзиром да САД сумња да руска или сиријска страна можда покушава да уништи доказе о наводном хемијском нападу на терену, јер је дошло до одлагања приступа инспектора у граду Дума, који је након одласка противника Башара ел-Асада под контролом владе.

Истовремено, Русија је изјавила да је кашњење последица ракетног напада у суботу од стране САД-а, Британије и Француске у Сирији. Како је изјавио руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, он може да гарантује да Москва на месту наводног напада није ништа чистила и склањала.

Очекује се да ће експерти Организације за забрану хемијског оружја почети да раде у граду Дума у среду, 18. априла.

Коментар РН: у принципу, амерички стручњаци су могли бити пуштени у неразминирану Думу, пошто они тако желе. Са друге стране, пре тога их добро прегледати да се изненада не деси да имају по коју епрувету.
Небензија: САД неће успети „под бомбама“ да Асада лише моћи у Сирији

„Тешко је замислити, да после свега што се догодило, сиријске власти покажу ентузијазам да се говори о политичком решењу у земљи по налогу Запада. Ако је задатак да се бомбама примора сиријски председник да седне за преговарачки сто, да то представе као победу над њим, јер, наводно, разуме само силу, а по резултатима тих преговора да га уклоне и суде као „ратном злочинцу“, тај задатак није изводљив „, изјавио је стални представник руске владе на састанку Савета сигурности УН-а.

Џафари: Експерти Организације за забрану хемијског оружја могу започети рад у сиријској Думи 18. априла

Разорене зграде у Думи

Мисија Организације за забрану хемијског оружја ће бити у могућности да оде на место наводног инцидента у сиријском граду Дума у среду, у уторак су град посетили стручњаци УН о безбедности, рекао је сиријски амбасадор у УН, Башар Џафари.

Сиријски дипломата је нагласио да „одлуку о слању мисије за утврђивање чињеница прихватају само из УН и Организације за забрану хемијског оружја „. „Сиријска влада учинила је све што је могла да допринесе раду ове мисије“, рекао је Џафари.

До 80 одсто кућа у сиријском граду Рака уништено је или оштећено после операције САД коалиције, изјавио је заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Марк Лукок.

„Рака је ослобођена од екстремиста исламске државе у октобру, али услови у граду су неповољни за повратак становника,“ – рекао је Лукок на састанку Савета безбедности УН, која је одржана на иницијативу Русије.

Он је прецизирао да у граду има много неексплодираних убојних средстава, да је уништена инфраструктура, 70-80% кућа у Раки је уништено или оштећено. Према његовим речима, до 95% становништва Раке није обезбеђено храном.

Раније, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да је потребно да се пошаље мисија те да се на лицу места да утврде хуманитарне потребе становништва после операције коалиционих снага у том подручју.

Таква мисија, према речима руског амбасадора у Уједињеним нацијама Василија Небензија, одржана је тек недавно, „као резултат нашег непрекидног притиска“. „Чак за неколико сати, стручњаци су могли да виде да Рака лежи у рушевинама, буквално нема ни једне целе зграде. Под рушевинама, лешеви и даље леже затрпани „, нагласио је он. Небензија је такође навео да град нема струју, воду и основне социјалне услуге, школе и болнице не раде.

Стални представник Русије назвао је ситуацију у Раки „катастрофалном“. Коалиција је протерала терористе из града ИСИЛ пре више од шест месеци, а онда је заправо окупирала ову територију. Град није реконструисан као резултат бомбардовања. Људи су се вратили на властиту опасност и ризиковали. Нико није знао шта се дешава у Ракки „, рекао је Небензи.