Дигитални самит Западног Балкана почиње данас у Скопљу

Први Дигитални самит Западног Балкана биће одржан данас и сутра у Скопљу, а међу учесницима ће бити шефови влада држава из региона и министри задужени за дигиталну агенду из региона и из држава Европске уније које учествују у Берлинском процесу.На Дигиталном самиту у Скопљу учествоваће и Европска комисија (ЕК), Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ), представници информатичке индустрије и фирми које се баве информационим технологијама и академска заједница, наведено је у саопштењу РЦЦ.

Влада у Скопљу је домаћин самита који организује са РЦЦ, у сарадњи са осталим владама са Западног Балкана, ЕК и немачким Министарством економских послова и енергетике.

На Дигиталном самиту Западног Балкана биће одржане панел-дискусије, поред осталог, на тему дигиталне повезаности, интеграције економија Западног Балкана у јединствено дигитално тржиште, побољшања кибернетичке сигурности, унапређења дигиталних вештина и дигитализације индустрије.

РЦЦ наводи да је Дигитал ЕXПО важан део самита и да представља јединствену прилику за предузећа из дигиталне индустрије из региона, и шире, да представе своје иновативне производе и услуге, као и да се састану и повежу са потенцијалним партнерима из владиног и пословног сектора.

Из Брисела је најављено да ће шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Скопљу присуствовати неформалном скупу премијера Западног Балкана који ће учествовати на Дигиталном самиту.

Бета