Москва: Сирија ће добити С-300

После ракетног напада у суботу, Москва одлучила да војно ојача Башара ал Асада.
СИРИЈА ће добити тражене системе С-300 да би ојачала безбедност своје земље, потврдио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров. Под којим условима и колико ће Сирија набавити тих ПВО система у Москви засада се не говори. Највероватније да ће то бити неки дугорочни кредит, а цена ће бити нижа него иначе, јер се С-300 више не производи, па ће Дамаск добити те системе из руских војних складишта. Једино ће бити потребно да се најмање пола године обучавају сиријски официри да ефикасно могу да користе те убојите ПВО системе.

Лавров је подсетио да је Русија пре неколико година на наговор „западних партнера“ одустала од продаје С-300 Сирији. После суботњег ракетног напада на Сирију исто је то рекао и начелник оперативне управе руског Генералштаба Сергеј Рудској. Иако није говорио о којим се земљама ради, познато је да су то од Москве тражили Израел и САД.

Сваког дана се откривају нови детаљи напада на Сирију, па је тако британски „Тајмс“ објавио да су руске бешумне подморнице које на западу зову „црна рупа“, спречиле британску подморницу која је требало да из Средоземног мора испали крилате ракете на објекте у Сирији. Наиме, британска подморница је откривена неколико дана раније у том региону и морала је да зарони и проведе више дана покушавајући да избегне откривање. Руским подморницама придружила су се два руска брода и авион за откривање подморница.

А „Вол стрит џорнал“ је објавио, позивајући се на своје изворе из Беле куће, да је Доналд Трамп разматрао варијанту удара на руске објекте у Сирији, али да га је наводно шеф Пентагона Џејмс Матис одвратио од тога објаснивши му да одговор Москве може бити опасан. Због тога је одабрана варијанта напада на сиријске објекте који имају везе са хемијским оружјем, као и на места на којима је могло бити војно командовање.