Амбасадорка Србије у Загребу одбила да прими дипломатску ноту Хрватске

Министарство спољних и европских послова Хрватске позвало је данас амбасадорку Србије у Загребу Миру Николић да јој уручи протестну ноту поводом инцидента који је у Београду изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, а она је одбила да је прими.

„Амбасадорки Србије изражен је најоштрији протест због наведеног инцидента. Нота коју је амбасадорка одбила да прими, накнадно је прослеђена амбасади Србије у Загребу“, саопштило је хрватско Министарство спољних и европских послова.

Хрватска тражи и очекује од српских власти да покажу нулту толеранцију према „оваквим неприхватљивим инцидентима“ и да хитно предузму одговарајуће мере, наводи се у саопштењу.

Српско Министарство спољних послова саопштило је да је амбасадорка Николић одбила да прими протестну ноту с образложењем да званичници Србије нису учинили ништа лоше због чега би посета била прекинута.

„Истовремено, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић као домаћин посете, и премијерка Ана Брнабић одмах су осудиле инцидент. Амбасадорка Мира Николић рекла је и да је председник Србије Александар Вучић приликом недавне посете Загребу доживео и горе непријатности, али није напуштао Загреб“, навело је Министарство спољних послова Србије.

Министарство је саопштило и да „никоме није у интересу да појединачни инциденти зауставе процес дијалога који је добио на интензитету после састанка Вучића и (хрватске председнице) Колинде Грабар-Китаровић у Загребу“ и да „Србија остаје посвећена дијалогу, добросуседској и регионалној сарадњи“.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ данас је испред Скупштине Србије газио хрватску заставу и псовао делегацију Хрватског сабора која је била у посети Београду. Делегација предвођена председником Сабора Горданом Јандроковићем прекинула је потом званичну посету Србији због тог инцидента.

Хрватска страна је истакла да се осуђени ратни злочинац Војислав Шешељ, очито охрабрен изостанком санкција за претходне инциденте паљења хрватске заставе, као и изостанком реакције најодговорнијих функционера Србије на његове претње понављања ратних злочина, заједно са послаником своје странке Филипом Стојановићем усудио да гази хрватску заставу и упути увредљиве поруке хрватској делегацији.

Бета