Након руске испоруке С-300 Сирији израелска авијација неће моћи некажњено да туче

Након удара по сиријским циљевима, Русија је упозорила западне земље о својим плановима за испоруку С-300 система у Сирију. Раније је замрзнут уговор за снабдевање модерним системима противваздушне одбране дугог домета.

Израел је већ изразио своју забринутост због планова Русије. На крају крајева, ако је стари совјетски С 200, развијен у 60-их година прошлог века, успешно уништио израелски Ф-16, она је у стању да уради С-300?

Израелци се плаше испоруке комплекса С-300

У ствари, ови системи нису нешто ново и епохално. Они се одавно не сматрају новином. Штавише, руски контингент у Сирији користи нове С-400, који чувају руску ваздушну базу Хмејмим и поморску базу Тартус. Чак и Турској, која је део НАТО-а и заправо је наш непријатељ, Русија ће испоручити ове ултра-модерне комплексе.

Проблем је у томе што присуство таквих комплекса неће дозволити да се Израелци у Сирији осећају тако сигурно и некажњиво, као сада. Ако је до сада Израел могао себи да приушти да врши ваздушне нападе на сиријске мете, где би могли бити ирански снаге, након достављања напредних руских система противваздушне одбране, ово постаје проблематично. Као што се сматра, то значајно ограничава слободу деловања израелских ваздухопловних снага.

Срамота! Како се усуђују да се бране од израелских ваздушних напада! Почеће и да руше авионе?!

Шта може спречити употребу С-300

Сада у Сирији нема стручњака који могу да сервисирају С-300. Да бисте применили ове системе, морате обучити локално особље или послати своје људе да управљају овим комплексима. Обично обука траје око шест месеци.

Опција да испоручене С-300 опслужују руски војници се не разматра. Познато је да руски војници неће радити сиријским системима, посебно не против западне коалиције. Сиријци још увек не знају како да их користе, а за обуку ће бити потребно време.

Постоји план „Б“, посебно непријатан за Израелце. Чињеница је да су комплекси С-300 испоручени Ирану. Постоје стручњаци који су добро упознати како се ради на овим системима. Те би они можда могли помоћи својој сиријској браћи.

Они спремни да то учине са посебним задовољством, ако буде потребно одбити нападе израелских ваздухопловних снага.

Према томе, Израел, ако има планове за нападе на Сирију, има разлога за забринутост у случају испоруке руских С-300 комплекса овој земљи.