Милан Кркобабић: Ово је пример шта треба да се гаји у Србији

Министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић обишао је данас новоформирану задругу „Профортун“ у месту Кисач, код Новог Сада, у коју је држава уложила бесповратна средства у износу око шест милиона динара.

Кркобабић је новинарима казао да је задруга формирана прошле године и да је чини осам младих задругара.

„Словаци су формирали задругу, у питању су млади људи, који на прави начин показују како могу да се посвете свом животу и да не чекају да неко други то ради за њих“, рекао је он.

Он је казао да је држава уложила средства да би задругари купили опрему и додао да су такве инвестиције опипљиве, што се може видети по купљеним машинама.

„Ово је пример шта треба да се гаји у Србији, и више сам него срећан што смо одвојили новац“, истакао је министар.

Према његовим речима, воћарство без савремене примене науке и нових решења не може да иде напред.

Он је оценио да је улагање у воћарство у Србији исплативо, јер три хектара под засадом трешње, јабука или крушке, омогућава пристојан породични живот.

Говорећи о сложеним задругама, он је казао да ће се од ове године кренути са тим у Србији.

То подразумева, како је рекао, да се више задруга која имају респектабилну количину воћа обједине у једну, у оквиру које би имало више фаза прераде, као на пример у сокове и џемове.

„За ову годину за задруге је опредељено 825 милиона динара, што је четири пута више него прошле године“, казао је Кркобабић и додао да ће „држава за новоформиране задруге дати до седам милиона динара, за постојеће до 15 милиона динара, а за сложене до 60 милиона динара неповратних средстава“.

Директорка задруге Мартина Јурик је казала да задруга броји осам задругара и око 15 коопераната, као и да су сви млади, перспективни, до 30 година.

„Под јабуком је 14 хектара засада, осам хектара су трешње и пет хектара су јагоде“, истакла је она и додала да им је подршка државе веома значајна, јер не би могли да пруже услугу коју сада пружају.

Јурик је казала да се интерес повећава, због нове опреме коју имају и да очекују да ће се повећати број коопераната.

Члан задруге Михал Привизер је казао да су за добијена средства купили машине, кој неопходне за бављење интензивним воћатсвом и које могу да одраде 10 до 15 хектара дневно.

„Купили смо ратарску приколицу, која се користи за засад јагода, воћарска колица за бербу јабуке, бокс палете, машине за кошење и за заштиту од мраза“, казао је он.

Бета