Зариф: Иран ће свом снагом наставити обогаћивање уранијума ако САД иступе из споразума
Иран ће свом снагом наставити обогаћвање уранијума ако Вашингтон одлучи да иступи из нуклеарног споразума са Техераном, упозорио је ирански министар спољних послова Џавад Зариф. Он је новинарима у Њујорку синоћ рекао да Иран не настоји да произведе нуклеарну бомбу, али да ће Техеран „вероватно“ одговорити на повлачење САД из споразума тако што ће поново почети производњу обогаћеног уранијума, кључног елемента за атомско оружје.

„Америка никад није требало да страхује да ће Иран произвести нуклеарну бомбу, али ћемо свом снагом наставити да обогаћујемо уранијум ако се председник (САД Доналд) Трамп званично повуче из споразума“, рекао Зариф.

Председник САД је обећао да ће средином маја иступити из споразума потписаног 2015. ако се европске земље не придруже САД у решавању проблема за које Трамп тврди да су фаталне мане тог споразума.

Споразумом се ограничава иранско обогаћивање и складиштење материјала који могу бити коришћени за прављење нуклеарног оружја. У замену, Техерану су укинуте бројне санкције на међународну трговину, нафтни и банкарски сектор.

Трамп је 12. мај одредио као нови рок за продужавање уступака и обећао је да их неће продужити ако Европљани не испуне његове захтеве.

Бета