Додик: Нисмо ничији интструмент

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик одбацио је данас тврдње да жели да створи паравојне јединице у РС или да буде инструмент руске стране у дестабилизацији земље, истичући да су све то „лажи његових противника“.“У РС нема паравојних јединица“, рекао је у Бањалуци у интервјуу агенцији Франс прес председник РС.

Додик је на власт дошао 1998. уз благослов Запада, подсећа АФП, додајући да данас лидер босанских Срба изражава блискост председнику Русије Владимиру Путину, а нада се и сусрету са руским лидером током ове изборне године у БиХ.

На питање да ли би Запад добро гледао на његов политички нестанак, Додик одговара да би то било због тога што они желе „овде да имају сервилне људе“.

„Мени политички легитимитет не даје Запад, вец́ људи који гласају“, рекао је Додик.

У марту је амерички невладин Фореигн Полицy Ресеарцх Институте објавио извештај у којем се наводи да је БиХ под „руском претњом“, а Додик је представљен као човек који „игра улогу која се му се диктира из Москве“.

Двојица, од укупно три аутора извештаја, политичари из Сарајева Реуф Бајровић и Емир Суљагић, оштри су критичари Додика. Према њиховом мишљењу „Русија активно подржава локалне политичке и паравојне актере који настоје да поделе БиХ“, и „насилним средствима ако је потребно“.

Они ту говоре о испоруци оружја полицији РС и присуству припадника организације „Србска част“ прослави поводом Дана РС у Бањалуци 9. јануара, навео је АФП.

Ове тврдње су „чиста лаж“, рекао је Додик, а француска агенција подсећа и да истрага покренута у јануару није пружила доказе у прилог ових навода.

Што се тиче куповине 2.500 пушака, за то је постојала сагласност Сарајева и она је „легитимно право на опремање и наоружавање полиције, у складу са важец́им стандардима“ у Европи, рекао је председник РС.

„Овде смо изложени ризику од тероризма“, рекао је Додик, подсећајући на исламистички напад на полицијску станицу у Зворнику 2015. године, када је убијен један полицајац.

Додик је Александра Залдостанова, вођу руске пропутинове бајкерске групе „Ноћни вукови“ чији су чланови учествовали у сукобима на истоку Украјине, у јануру одликовао Орденом части.

Додик је поводом тога рекао да „зна да на Западу неки шире идеју да су Руси лоши момци“.

О разговорима са председником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да су „увек коректни, никада није било говора о имплозији Босне“.

„Поштовао је наше интересе и изван наших очекивања, и то више од других“, навео је Додик.

Додик је рекао да „конфликт није могуц́ ако зависи од унутрашњих политичких снага и ако није изазван споља“, истичући да су „најодговорнији за драматичан неуспех БиХ западњаци“.

Бета