Вулин о одлуци Хрватског МСП

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је данас да је одлука Министарства спољних и европских послова Хрватске да до даљег није добродошао у Хрватску, провокација и покушај да ућутка некога ко говори истину о Јасеновцу и најавио одлучну реакцију Србије.

„Најстрашнија истина о Јасеновцу није само то што се догодило, него то што садашња Хрватска неће чак ни да се покаје за то што је урадила“, казао је Вулин за РТС и најавио да ће о одлуци хрватског државног врха ускоро да се изјасни и председник Србије Александар Вучић.

Он је нагласио да је то провокација на коју ће Србија и председник Александар Вучић реаговати „државнички и онако како суверена, сигурна и стабилна држава реагује“.

„Ово је покушај Хрватске да ућутка некога ко говори истину о Јасеновц“, рекао је Вулин.

Истакао је да он неће престати да говори истину, онакву каква она јесте.

„Немачка је то завршила. Рекла је кајемо се за злочине из Другог светског рата, не долази у Матхаузен да положи венце. Тешко је отићи у Јасеновац на гроб поклане деце, а после у Блајбург на гроб кољача те деце. Нас боли свако ово подсећање, али неко већ једном мора да каже Кајемо се, нећемо у Блајбург да покажемо венце на гробове усташа“, поручио је Вулин.

Навео је да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију организују хрватске власти.

„Зашто бих ја био са хрватском владом? Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки… А не да будем са хрватском владом, где нема ни Срба, ни Рома, ни Јевреја“, рекао је Вулин.

Коментарисао је и то што Хрвати сматрају непримереном његову изјаву да о евентуалној посети Хрватској може да одлучи само врховни командант Војске Србије.

„Сметају им и моје изјаве и о (Алајзију) Степинцу, и о Јасеновцу, смета им што подсећам колико су Срби дискриминисани. Ово је био повод“, навео је Вулин.

Објаснио је да је реч о процедури, те да је министар одбране дужан да се, када путује, консултује са врховним командантом који му даје или не даје дозволу.

„Мислио сам да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да се креће, ако није починио неко кривично дело. А, ово је само процедура која се односи на све. Ма смета им Вучић, смета им што је врховни командант, смета им што Србија говори, што Срби говоре“, рекао је српски министар одбране.

Додао је да су му замерили и то што је рекао да је „мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске“, и навео да су српског председника тамо „дочекале усташе које су га вређале на најбруталнији начин“.

Упитан о будућности односа две земље, Вулин је рекао да српска страна увек покушава да односи буду добри.

„То што је Вучић истрпео није хтео ни на који начин да истрпи (председник Хрватског сабора Гордан) Јандроковић. Овде (у Скуптини Србије) он није хтео да истрпи никакву провокацију, као да је чекао повод да одмах прекине посету“, рекао је Вулин.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да министар одбране Србије Александар Вулин није добродошао у Хрватску до даљег, јер је након полемика у хрватској јавност око његовог доласка у Хрватску изјавио да о томе може да одлучи врховни командант Војске Србије, председник Србије Александар Вучић а не хрватски министри, што је оцењено као „непримерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Републике Хрватске“.

Бета