Војска Србије обележава Дан војске 23. април

Дан Војске Србије 23. април, који се слави у знак сећања на дан када је 1815. године на празник Цвети подигнут Други српски устанак против отоманске власти, биће обележен данас полагањем венаца и цвећа и пријемом који ће организовати председник Александар Вучић.

Како је најављено, министар одбране Александар Вулин ће, као изасланик председника Републике, положити венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Након тога, у згради Генералног секретаријата председника Србије, биће одржан пријем, а најављено је и обраћање Александра Вучића присутнима и јавности.

У сусрет Дану ВС, припадници оружаних снага су у више градова одржали приказ наоружања и војне опреме, па су се тако, од 19. до 21. априла, становници Врбаса, Смедерева, Бора, Пирота, Вршца, Лознице, Чачка, Аранђеловца, Кикинде, Јагодине, Ивањице и Сурдилице могли да упознају са арсеналом Војске Србије.

Репрезентативни оркестар Гарде и Војни оркестар из Ниша одржали су промендне концерте у Ваљеву и Крагујевцу, а у прослави се укључио и Војни музеј на Калемегдану у Београду.

Војска Србије обележава свој празник 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године на празник Цвети подигнут Други српски устанак за ослобођење Србије од Отоманске империје.Иако је Други српски устанак са војног становишта био мање важан и знатно краћи од Првог српског устанка, сматра се да је започео процес који је довео до већег степена српске аутономије у оквиру Османског царства и каснијег успостављања Кнежевине Србије, која је добила своју скупштину, Устав и наследну владарску династију, чиме у ударени темељи модерне српске државности.

vs.rs

Бета