Без квота за Роме при упису на факултете

Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња усвојило је данас иницијативу за укидање квота за упис припадника ромске заједнице на високе школе и факултете, саопштено је из кабинета потпредседнице Владе Зоране Михајловић која председава Координационом телу.

„Ако желимо да се изборимо са дискриминацијом и предрасудама које постоје у друштву, важно је да свим Ромима и Ромкињама који положе пријемни испит омогућимо да упишу факултете. На тај начин дугорочно доприносимо већој инклузији ромске заједнице у друштво чији су равноправни чланови“, рекла је Зорана Михајловић.

У саопштењу се наводи да су теме данашње седнице Координационог тела биле унапређење положаја ромске националне заједнице у областима образовања, запошљавања, здравствене заштите и становања.

„Започели смо много важних активности, неке су већ реализоване, док су друге у току. Радили смо на побољшању стамбених услова, по први пут као држава потписали споразум о сарадњи са ромским националним саветом, постигли резултате у области образовања и данас имамо више стотина ромске омладине која завршава факултете, имамо већи број здравствених медијатора, усвојили смо стратегију и акциони план. Али, то није довољно“, казала је Зорана Михајловић.

Она је рекла да је Влада Србије посвећена унапређењу положаја Рома и Ромкиња и то је њен главни циљ.

Председник Националног савета ромске националне мањине Тефик Рамадановић је рекао да Национални савет препознаје Владу Србије као најзначајнијег партнера у настојањима да се смање дискриминацији и стереотипи који постоје према Ромима.

„Даћемо пун допринос да се положај наше мањине поправи. Иницијатива за укидање квота за упис на високе школе представља велики корак напред, да сва наша деца која желе да уче имају могућност за то“, рекао је Рамадановић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и шефица Преговарачког тима за приступање ЕУ Тања Мишчевић сложиле су се да је данашња седница веома важна за даљи процес унапредђења положаја ромске заједнице у Србији, али и наредне кораке у приступању Србије Европској унији.

Седници Координационог тела присуствовали су и представници министарстава финансија, здравља, државне управе и локалне самоуправе, правде, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Тима УН за људска права, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Делегације ЕУ у Србији, пише у саопштењу.

Бета