Подршка Аустрије Србији на европском путу

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је конференцију под називом „Аустријска искуства у вези са Уредбом 883 ЕУ и Поглавље 2 (слобода кретања радне снаге у ЕУ) у процесу придруживања Републике Србије Европској унији“.

Министар Ђорђевић изјавио је да Србија, обзиром да је у процесу прикључења Европској унији активно ради на решавању два изазова, а то су односи на усклађивање националног законодавства који се односи на слободу кретања радника са правним тековинама ЕУ и утврђивање правог начина за транзициони период који представља услов за нове државе чланице.

Ђорђевић је истакао да ће искуство Аустрије, са којом Република Србија има одличну сарадњу и квалитетне партнерске односе бити од изузетног значаја и помоћи да се тренутни оквир политика у области слободе кретања радника приближи стандардима Европске уније.

„Република Србија брине о заштити својих држављана који раде у иностранству, али и грађанима из иностранства који су на привременом раду у нашој земљи. У складу са тим Србија примењује 28 Споразума о социјалном осигурању, а у процесу је и поступак ратификације Споразума о социјалном осигурању са Руском Федерацијом. Потписана су три билатерална споразума у области запошљавања са Белорусијом, Босном и Херцеговином и Словенијом“, рекао је Ђорђевић и додао да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потписало два меморанадума о сарадњи са Словачком и Мађарском, а у току су преговори са Русијом, Државом Катар као и да је у плану почетак преговора са Малтом“, рекао Ђорђевић.

Ђорђевић је захвалио претходном амбасадору Аустрије Јоханесу Ајгнеру на залагању и пруженој подршци Србији на њеном европском путу у нади да ће се та сарадња и подршка наставити и у будућности са новопостављеним амбасадором Њ.Е. Николасом Лутеротијем.