СЕЕЦП-ом после БиХ председавање преузима Косово

Процесом сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) од јула 2018. до јуна наредне године председаваће Босна и Херцеговина, а годину дана после тога Косово, одлучено је данас на састанку министара спољних послова те иницијативе у Брду код Крања у Словенији.

То је на конференцији за медије изјавио шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец и додао да је пут до те одлуке био тежак и веома компликован.

„Словенија је наследила од хрватског председавања нерешено питање о будућности вођења СЕЕЦП, али је данас одлучено да ће од јула 2018. до јуна 2019. године на челу бити БиХ, а од јула 2019. до јуна 2020. године Косово“, навео је Ерјавец.

Осим Ерјавеца који је био домаћин скупа, састанку министара спољних послова чланица СЕЕЦП присуствовао је једино шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли, док су остале земље биле представљене на нижем нивоу.

Ерјавец је рекао да су учесници данашњег састанка подржали декларацију која сутра треба да буде усвојена на састанку премијера земаља СЕЕЦП, иако је пред крај дошло до одређених компликација због интервенција Румуније и Косова.

Додао је да су се „сви сложили“ да су даље реформе у региону неопходне јер доносе више стабилности и безбедности и да је дијалог веома охрабрујућ и неопходан за решење отворених питања.

„СЕЕЦП доноси додатну вредност регионалном дијалогу јер знамо каква је била и јесте ситуација у региону. Има много отворених питања, између Београда и Приштине, Хрватске и Србије, унутар БиХ, између Грчке и Македоније“, казао је словеначки министар.

Бета