Ухапшена организована криминална група која је кријумчарила емигранте преко БиХ и Хрватске у ЕУ

Двадесет особа ухапшено је у заједничкој акцији Тужилаштва БиХ и Граничне полиције БиХ са УСКОК-ом и МУП-ом Хрватске, осумњичених за организовано кријумчарење илегалних миграната преко БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

У оквиру координисаних међународних операција, кодних назива „Таурус“ и „Окс“, рано јутрос је ухапшено 20 особа, на подручју БиХ и Хрватске, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ради се о особама које су под истрагом и осумњичене су да су од почетка 2018. године, делујући као организована група, учествовали у незаконитим активностима превоза, скривања и кријумчарења илегалних миграната преко подручја БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

Истрагом је утврђено да је почињено кријумчарење од стотину до две стотине илегалних миграната, за чије су кријумчарење ухапшени узимали велике новчане износе, и више од пет хиљада евра, чиме су остварили велику незакониту имовинску корист, наводи се у саопштењу.

Већина емиграната кријумчарена је са подручја Турске, одакле су организатори ових незаконитих активности, као и са подручја Косова.

Подршку међународној операцији дала је и Међународна организација за миграције (ИОМ), а у једном делу подршку је дао и ЕУРОПОЛ.

Бета