Вучић: Платформа Приштине није платформа за дијалог и нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да најављена платформа Приштине о дијалогу са Београдом није никаква платформа за дијалог и нормализацију односа.

Вучић је рекао на заједничкој конференцији за штампу са белгијским премијером Шарлом Мишелом да ако је то платфома Приштине, не зна о чему две стране уопште имају да разговарају.

„Та платфома представља поруку: Ми имамо све, све је у нашим рукама, ако Србија хоће да призна независност то је у реду, ако неће онда је крива за све“, казао је он.

Српски председник је рекао да је европским званичницима, укључујући и високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, показао паприре који су на страни Србије, додајући да сила није на страни Србије.

„Ми смо слабији, не од Албанаца, већ од Америке“, рекао је он и додао да Србија не преговара с Тачијем, већ са заштитиницима Косова.

Говорећи о испуњавању обавеза из бриселског дијалога, посебно на формирање Заједнице српских оптина, Вучић је навео да Приштина за пет година није испунила ниједну уговорну обавезу и да нема поверења да ће то сада учинити.

Додао је да Срби не треба да очекују „максималистичка“ решења када је Косово у питању, али да се не смеју допустити понижавајућа решења за Србију.

Западни Балкан треба да остане на врху приоритета

Председник Србије и премијер Белгије оценили су данас у Београду да Западни Балкан треба да остане медју приоритетима политике Европске уније.

Вучић и Мишел указали су на заједничкој конференцији за штампу на важност постизања решења о питању Косова, наводећи да је за компромис потребно суштинско разумевање свих страха.

Српски председник је навео да је на састанку било рећи о ситацији у региону, билатералној сарадњи и европским интеграцијама, али да је најважнија тема била постизање споразума о нормализацији односа с Приштином, додајући да је то главна препрека на путу Србије ка ЕУ.

Како је навео, Србија је спремна да разговара о тешким решењима и постизању компромиса, али да су за компромис потребне обе стране.

Мишел је рекао да је он један од лидера ЕУ који се залаже да Западни Балкан остане високо медју приоритетима ЕУ, наводећи да је ЕУ раскрсница и да је важно јачати сарадњу и просперитет.

Он је навео да сматра да је Србија кључни чинилац у региону и изузетно важна земља за Европу и будућност ЕУ.

Говорећи о реформама које Србија мора да спроведе како би ушла у ЕУ, укључујући владавину права и слободу медија, белгијски премијер је додао да ЕУ није пуки пројекат који се базира на уговорима, већ на друштвеним вредностима.

Бета