Српска лига: Увести редовне контроле квалитета хлеба у Србији

Београд, 26.4.2017 – Српска лига (СЛ) покреће иницијативу да се, по узору на све озбиљне и одговорне државе које брину о здрављу свог становништва, у Србији уведе редовна контрола квалитета хлеба, као основне и најзаступљеније прехрамбене намирнице у исхрани људи, да бисмо на време спречили коришћење лоше пшенице, штетних састојака и адитива у његовој производњи и имали јасну слику о исправности хлеба, кога конзумирају сви наши грађани – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), подсећајући да је у јануару ове године Влада Србије усвојила правилник који предвиђа, да се само висококвалитетно зрно пшенице може користити за људску исхрану, због чињенице да се на српском тржишту до сада није правила селекција рода за производњу брашна.

Поражавајућа је чињеница да се, у Србији која је некада била препознатљива по доброј пшеници, једе неквалитетан хлеб и да је због велике потрошње ове намирнице која износи 90 килограма годишње по становнику, угрожено здравље компелтне нације – каже Ђурђев, појашњавајући да до 2018. године пшеница није разврставана по квалитету и да откупна цена пшенице за људска употребу није била већа од оне за другу сврху , због чега сељаци нису имали мотив да сеју висококвалитетне сорте, него су се опредељивали за оне нижег квалитета, што је у старту утицало да квалитет брашна и хлеба буде лошији у поређењу са земљама Европске уније, где то правило постоји.

Ђурђев истиче да се сортирањем пшенице и редовним контролама може променити постојећа ситуација и побољшати квалитет хлеба у Србији, о чему сведочи и пример из Русије, у којој је у последњих пет година, како се спроводе микробиолошка и физичко-хемијска истраживања, у великој мери смањен проценат узорка хлеба који не испуњава задате стандарде, и да је према подацима из првог квартала 2018. године, на узорку, кога је чинило више од 21 хиљаду производа, мање од два одсто издвојено да не задовољава све неопходне здравствене параметре.