Европска инвестициона банка: Западни Балкан треба да тежи јачој економској сарадњи

Западни Балкан због своје сложене пошлости треба да тежи јачој економској сарадњи, што ће такође помоћи земљама тог региона у процесу интеграције у Европску унију, казала је директорка представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре.

„Европска инвестициона банка, као банка ЕУ, жели да да свој допринос кроз конкретне пројекте усмерене ка унапређењу веза између људи и робе у земљама Западног Балкана и подстакне њихову регионалну сарадњу и економски развој“, казла је Негре агенцији Бета.

Она је потврдила да ће учествовати на трећем Јахорина економском форуму, 3. и 4. маја, чија је тема „Регионална сарадња као важна полуга економског развоја земаља југоисточне Европе“.

„Регионална сарадња представља једну од суштинских вредности ЕУ. Та заједница каква је данас настала је захваљујући економској сарадњи држава након Другог светског рата“, истакла је Негре.

Додала је да ЕИБ има мандат ЕУ да помогне у побољшању друштвеног и економског развоја земаља овог региона, али исто тако и да подржи потребе људи кад је у питању обезбеђивање боље здравствене неге, чистије воде, модерних ауто-путева и бољих железничких веза.

„Активни смо у свим тим секторима у региону. Недавно смо потписали уговоре за завршетак ауто-пута Бања Лука-Добој и Коридора 5ц у Босни и Херцеговини, као и уговор за подршку модерном и безбеднијем авио-саобраћају у Србији и Црној Гори“, навела је Негре.

Недавна мигрантска криза је по њеним речима истакла потребу за тесном регионалном сарадњом у циљу стабилизације и трансформације региона.

„ЕИБ остаје посвећен Западном Балкану и жели да интензивира своје активности у кључним сегментима инфраструктуре и приватном сектору и тако помогне унапређењу услова живота и економског стандарда људи“, истакла је Негре.

Подршка те банке приватном сектору, како је рекла, углавном је усмерена ка малим и средњим предузећима која су важан покретач раста и инвестиција.

„Мала и средња предузећа доприносе запошљавању и стварању додате вредности на Западном Балкану са преко 50 одсто. Стога је фокус ЕИБ-а на развоју иновативних финансијских производа и сарадњи са нашим партнерима локалним комерцијалним банкама ради побољшања услова финансирања сектора малих и средњих предузећа (СМС) у свим фазама њиховог развоја“, казала је Негре.

Подсетила је да је ЕИБ од 2009. године обезбедио више од 2,5 милијарди евра за СМП у региону, чиме је подржао више од 400.000 радних места. Поред тога, Европски инвестициони фонд је издвојио 396 милиона евра за МСП кроз 36 регионалних трансакција.

„Само у протекле две године, обезбедили смо 60 милиона евра за финансирање малих и средњих предузећа у Босни и Херцеговини“, казала је Негре.

Бета