Хрватски бивши председник сматра жалосним назадовање у односима

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да је жалосно колико су се односи Србије и Хрватске „срозали“ у последње три године и нагласио да је важно да позитивне поруке дођу с политичких врхова.

Јосиповић је за лист Данас од петка рекао да актуелни политичари обе земље кваре односе и злоупотребљавају их за „јефтине националистичке поене за кућну употребу“.

„Рехабилитација четништва у Србији и усташофобија у Хрватској снажни су негативни фактори у међусобним односима. А велика већина Срба нису четнички симпатизери, као и што огромна већина Хрвата нису усташољубци. Напросто, политике отварају простор екстремима, а многи им медији секундирају“, оценио је Јосиповић.

Он је казао и да подржава идеју да хрватска председница Колинда Грабар Китаровић дође у Београд, уколико би та посета била боље организована и припремљена него што је била посета Александра Вучића Загребу.

„Било би лепо када би састанак завршио договором о престанку вербалног рата, да се на политичкој разини договоре начела позитивног комуницирања које би заменило готово ратничку реторику те се уз суделовање влада, договори врло конкретан план решавања отворених питања“, рекао је Јосиповић.

Бета