У Аустрији одата почаст жртвама под-логора Логора Маутхаузен и српским војницима из Првог светског рата

Ебензе, Гусен, Ашах, Република Аустрија – У склопу обележавања годишњице ослобођења логора Маутхаузен, код Споменика југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у месту Ебензе одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти којој су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, конзул Републике Србије у Салцбургу, представници Српске православне цркве, као и више стотина припадника српске дијаспоре који живе у Аустрији.

У  наставку комеморација, делегација из Србије обишла је спомен-комплекс као и једини за јавност отворени тунел у којем су логораши радили, као и  злогласни дворац Хартхајм у општини Алковен близу Линца који је био „центар за еутаназију“ у којем је у периоду од маја 1940. до децембра 1944. године убијено више од 18.000 људи.

Потом је одржана комеморација у некадашњем под-логору Маутхаузена, Гусену 1, код споменика српским жртвама на месту некадашњег крематоријума који је претворен у Меморијални комплекс, где је истакнута и застава Републике Србије. Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић положио је венац и одао почаст.

У 15 часова је одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти у месту Ашах на српском војничком гробљу из Првог светског рата, на којем је сахрањено 5.600 српских војника.

Логор смрти у Матхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

Дана 8. августа 1938, само неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, затвореници из логора у Дахауу,  концентрационом логору у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195.000 особа, мушкараца и жена, било је заточено у тим логорима који су представљали места ужасног страдања људи, њиховог мучења и ликвидације.

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Суђења за злочине почињене у Матхаузену одржана су почетком 1946. године. 1947. године, совјетске војне власти званично су предале локалитет некадашњег концентрационог логора у Матхаузену Републици Аустрији. 1949. године установљен је Државни музеј у Матхаузену и исте године отпочето је са подизањем националних меморијала.

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Матхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других. Након окончања Другог светског рата, сва стратишта у оквиру система концентрационог логора у Матхаузену проглашена су званичним меморијалима. Тако је 3. маја 1970. године аустријски савезни канцелар Бруно Крајски свечано отворио средишњу музејску поставку посвећену трагичним догађајима и жртвама концентрационог логора у Матхаузену.

Захваљујући истрајном ангажовању Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектора за пензијско и инвалидско осигурање и борачко инвалидску заштиту, дипломатских и војно-дипломатских представника Републике Србије у Републици Аустрији, као и удружења свих српских заједница у Републици Аустрији, из године у годину све већи број грађана Републике Србије и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије присуствује комеморативним свечаностима.