Владимир Путин, преузео функцију шефа државе

МОСКВА, 7. маја – РИА Новости. Владимир Путин, поново изабран на нови мандат, преузео је функцију шефа државе.

Церемонија инаугурације била је четврта за њега. Он ће водити Русију наредних шест година.

Инаугурација је одржана у Палати Кремља, саму инаугурацију је посетило више од пет хиљада људи. Путин се заклео на Устав и положио заклетву Русима.

Након заклетве, Владимир Путин је одржао инаугурални говор. Нагласио је да „схвата своју огромну одговорност према људима и Русији“ и рекао да сматра да је његова дужност „да учини све за мирну и просперитетну будућност земље“.
Председник је назвао циљ свог живота „да служи људима и отаџбини“, наглашавајући да ће „Русија бити моћна и да ће људи живети боље“. Као приоритет државе, набројао је образовање, здравље, материнство и заштиту деце.

Председник се такође захвалио Русима на искреној подршци кандидатури на изборима.

Шеф државе је садашње време описао као „турбулентну еру промена“ и нагласио да се Русија суочава са историјским одлукама које ће одредити њену судбину у наредним деценијама.

„Пред нама је тежак посао који ће захтевати учешће руског друштва, активни допринос сваког од нас, сви одговорне политичке и државне снаге, уједињене у искреној бризи за Русију“, – рекао је Путин.

„Научили смо да бранимо своје интересе, оживео је руски понос на своју земљу, за наше традиционалне вредности. Искуство показује да чак и данас морамо да негујемо достигнућа и, на основу тога, наравно, да се крене напред.“, – рекао је председник.
Истовремено, према Путину, овај напредак није лак. „Историја се не опрашта само једну ствар: равнодушност и недоследност, опуштање и самозадовољство“, – додао је он.

Шеф државе такође је подсетио на одговорност надлежних за људе.

Путин је напоменуо да ће само активно укључивање грађана у послове земље омогућити наставак њеног обнављања. Према његовим речима, што више људи схвата значај своје улоге по овом питању, то ће опоравак бити ефикаснији и бржи.