Кркобабић: Држава ове године улаже у развој и оснивање 70 задруга

Министар без портфеља, задужен за регионални развој Милан Кркобабић најавио је данас у Сврљигу да ће држава Србија до краја године помоћи развој и оснивање 70 задруга, а за ову намену ће из државног буџета бити издвојено 825 милиона динара.

„Ове године повећали смо износе које задругари добијају. За нове задруге максимални износ је 7,5 милиона динара, за постојеће 15 милиона динара, а за сложене задруге 60 милиона динара“, рекао је Кркобабић новинарима и додао да је „то покретачка снага за Србију“.

Кркобабић је додао да „ове и наредне године идемо ка циљу да имамо 500 задруга у 500 села“.

Он је казао да је „држава Србија схватила да постоје људи у руралним подручјима којима мора да помогне и да Србија нису само три велика града – Београд, Ниш и Нови Сад“.

„У 4.700 места живи половина становништва и они заслужују сразмерно и толико пара. Када имамо задругу, амбуланту, пошту, цркву, онда село може да живи“, рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, није довољно да само локалне самоуправе и држава улажу у развој села, већ да и сами мештани морају да покажу иницијативу.

„Једина шанса да опстану мала газдинства у селима је да се удружују и да заједнички наступају на тржишту“, изјавио је Кркобабић.

Он је данас у Сврљигу обишао задругу „Сврљижанка“ која је из државног буџета добила нешто више од 11 милиона динара за набавку механизације и опреме за прераду воћа и поврћа.

У Сврљигу је данас одржана свечана седница Скупштине општине, поводом 8. маја Дана општине, а медју добитницима „Мајске плакете“ која се уручује за изузетан допринос развоју Сврљига је и министар Кркобабић.

Бета