Чеченија заговара могућност доживотног мандата за Путина

У Чеченској Републици, монархистичка осећања расту

Скупштина Чеченије једногласно је гласала за подношење предлога Државне Думе о могућностима држања функције руског председника три реизбора уместо два. Таква изјава објављена је од стране службе за штампу овог законодавног тела:

Председавајући чеченског парламента Магомед Даудов је одлучио да поднесе нацрт државној Думи као законодавну иницијативу, и да је пошаље Влади и Врховном суду на формално разматрање.
На почетку, овај предлог је дошао од главе Чеченије, Рамзана Кадирова. Прошлог месеца он је покренуо иницијативу која би омогућила да Владимир Путин буде поново изабран 2024. године за други мандат.

Предлог закона, који ће разматрати доњи дом парламента, подразумева измене и допуне члана руског устава који регулише временски период избора председника.

Број посланика који је присуствовао састанку није наведен, иницијатива је једногласно подржана, саопштила је новинска агенција Интерфак.

Иницијатива није потекла из Кремља

У Кремљу се још увек не разматра могућност промене главног закона земље у одређеној области. И.О. секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков, одговарајући на питање новинара, нагласио је да ово питање није на дневном реду.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров на билатералном састанку са руским председником Владимиром Путином у Кремљу.

Шеф Чеченије, који је иницирао овај процес, у недавном интервјуу рекао да не сматра да је потребно тражити замену, Владимиру Путину, док год га здравље и снага држе, треба дозволити да управља земљом:

Иако је садашњи председник здрав, не треба размишљати о другом шефу државе. Ово је моје лично мишљење, а ја га не мењам. Сада не постоји алтернатива Путину … Стога, верујем да можемо одлучити да продужимо мандат шефа државе, а не да се ограничимо на два „.
Кадиров напомиње да многе успешне државе прате оваква решења. Зашто Кина, Немачка могу, а ми не? Ако је то у интересу људи ово је неопходно, зашто не можемо направити промене?

Фото: www.globallookpress.com

Рећи ћу оно што мислим: не треба чак ни да питамо Путина! Људи, Веће Федерације, Државна дума, друге државне институције требају покренути и усвојити такву одлуку, прикупити потписе и поднети на референдуму на нивоу целе државе … Сигуран сам да ће на крају сви подржати ово. „

Заиста, недавно је у Кини, ограничење реизбора за шефа државе је укинуто. Поред тога, према већ важећем у Њемачкој, Ангела Меркел је по четврти пут постала Канцеларка и хипотетички то није граница. У случају успеха на наредним парламентарним изборима, она може и пети пут бити канцелар.
Након интервјуа, Кадиров је на друштвеним мрежама објавио своје мишљење, чиме нас је уверио да ова његова иницијатива није координирана ни са ким: „Са пуном одговорношћу изјављујем да је мишљење које имам моје и да се ни са ким нисам договарао, нити разговарао по том питању. Ја једноставно сматрам да је то најбољи начин за излазак из ситуације која се развија широм света, а посебно ситуација око наше државе. Ако неко мисли да ће наши непријатељи у иностранству у наредним годинама променити отворено непријатељску политику према Русији, она је дубоко погрешио. “

Према речима челника Чеченије, то је једини начин да се осигура преживљавање државе:

Јасно се види да председник Русије Владимир Путин доследно и чврсто спроводи политику економског и друштвеног развоја, побољшање животног стандарда, јачање одбране. То нам је омогућило да неутралишемо покушаје САД-а и њихових савезника да изазову економску, политичку и друштвену кризу у земљи„.
Министар националне политике, спољних послова, штампу и информисање у Чеченији Џамбулат Умаров напомиње да је Владимир Путин је неприкосновени ауторитет у свим деловима Русије, и ставља посебан нагласак на жеље народа наше земље да очувају своју традицију:

До данас, Владимир Владимирович Путин је – председник који испуњава тежње и наде руског и свих других народа Русије и омогућио јој да поново буде велика сила. Моћна, способна да брани свој суверенитет, своју независност, способну да се самостално креће у олујном мору геополитичких страсти. Снага која жели да сачува своје традиције, традиције својих народа, породичне вредности „.
Тежња традицијама народа и породичних вредности је карактеристичан за најконзервативнији део друштва који најчешће гравитирају на овај или онај облик централизације политичке моћи.
Шеф огранка чеченског Друштва руског историјског образовања „двоглави орао“ Ислам Саидаиев сматра да наша земља треба да постепено пређе на традиционални облик политичке структуре: „Ја сам за, да Русија глатко пређе на царски принцип владавине. Не само за три реизбора. Неопходно је учинити за вечно право. Зашто је то могуће у Казахстану иу неким другим државама, али ми не можемо? Ми смо земља с древним традицијама, обичајима и не видим ништа слично овоме. Шта више, он је особа позната широм света, подигао је Русију са колена и показали смо свету да смо – јаки, јака држава, има мишљење о сваком питању, и штавише, да је Русија миротворац, укључујући и учешће у сукобу на Блиском истоку и на другим местима. Дакле, Путин је прилично достојна фигура да влада три, четири мандата и више – колико ће му људи веровати, а људи му верују у потпуности. “

АУТОР: Афанасиев Андреи