Данас у Савету безбедности УН расправа о Косову и Метохији

Савет безбедности УН разматраће данас нови тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика, у којем је позвао Београд и Приштину да наставе да решавају спорна питања дијалогом и да покажу политичку вољу неопходну за пуну нормализацију односа.

Седница у седишту УН у Њујорку заказана је за пре подне по локалном времену.

Србију ће представљати министар спољних послова Ивица Дачић, који ће, како је најављено из његовог министарства, изнети оцену Србије о ситуацији на Косову и Метохији и деловању Унмика.

Дачић је раније рекао да ће Србија тражити од свих чланица Савета безбедности УН да се о Косову и убудуће расправља на јавним седницама и да се поштује његова Резолуција 1244 како би спречила настојања западних земаља да се укину седнице СБ о Косову и претворе у затворене консултације.

У извештају за период од 17. јануара до 15. априла Гутерес је изразио забринутост због погоршања односа Београда и Приштине, посебно после хапшења директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића и позвао обе стране да се уздрже од запаљиве реторике.

Такође је изразио забринутост због спорог напретка у истрази убиства лидера косовских Срба Оливера Ивановића.

Гутерес је оценио да је поново дошло до застоја у дијалогу Београда и Приштине, али и навео да је охрабрен напорима да се операционализује интегрисано косовско правосуђе у складу са споразумом Београда и Приштине.

Бета