ЛАВРОВ: Почели сте геноцид санкцијама над руским народом … СТАНИТЕ ДОK НЕ БУДЕ KАСНО

Прошлог месеца, добро подмазана машина антируских санкција је доживела велики проблем. Тај дан је амерички трезор обећао да ће наметнути нове санкције против руских компанија и особа, ако је веровати америчкој амбасадорки у УН Ники Хејли.
Зашто би амерички амбасадор у УН урадио такву ствар као што је објављивање планова америчког трезора, то нико не зна, поготово тада, када је још у рано јутро руски министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ББЦ, током ког је рекао следеће: “опсесија са русофобијом која се спроводи као геноцид санкцијама.“

Kолико можемо рећи, нико у медијима није обратио пажњу на његове речи већ су се уместо тога концентрисали на ствари које нису битне, попут Дерипаске, пише Зерохедге.

Међутим, неко јесте обратио пажњу, јер неколико сати касније…

Прво је директор Националног економског савета Лари Kудлов био тај који је сугерисао да је америчка амбасадорка у УН била “збуњена“ када је у недељу објавила да ће Трампова администрација увести нове санкције против Русије.

Затим је секретар за штампу Беле куће Сара Хакби одговорила на коментаре Хејлијеве на конференцији за штампу у понедељак, рекавши да администрација “разматра додатне санкције против Русије“ али није донела коначну одлуку.

Док се одвијала игра кривице око тога ко се збунио, нико није могао рећи зашто су планови администрације да “задави“ Русију економски путем бујице санкција постали збркани.

Овде је кључ био коментар Лаврова о природи антируских санкција да су оне геноцид. То указује на потпуну промену става руске владе према санкцијама који је у последње четири године био углавном позитиван у стилу да “санкције помажу развоју руске економије.“

Ове санцкије нису ништа ново за овај век, јер откако су САД почеле да санкционишу Русију 2001. године, више од 70 најављених и безброј скривених санкција је наметнуто руским индустријама, компанијама, капиталу, образовању, култури, науци и људима. Вишеструке погрешно назване санкције против Русије укључују СТАНД за Украјину Х.Р. 5094 и амерички Закон Х.Р. 1644, Kорејска забрана и модернизација закона о санкцијама.

Након што су, организовани од стране западних влада, издајнички совјетски лидери растурили земљу и продали трећину њених тероторија и народа у западно ропство, америчка влада и институције су организовале десет година Либералног терора, такође познатог и као Силовање Русије. Kао резултат тога, Русија је имала 10 милиона смртних случајева, што је упоредиво са геноцидом од стране бољшевичког поретка и фашистичке европске инвазије на совјетску Русију 1941-1945. године.

Из перспективе Руса, западне нације никада нису зауставиле своје ратове против њих. Можда су зато сви игнорисали Лавровову нову дефиницију западних санкција као геноцида.

Такође, питање није било то што је амерички трезор санкционисао неколико јеврејских породица које је поставио “ликвидациони тим Русије“ да држе стратешка економска средства и преносе милијарде из Русије у британске и америчке банке, док ова средства користе за стварање друштвено експлозивне атмосфере унутар земље.

Они су то учинили много пута, једном на пролеће 2009. године, пре председничких избора, не плаћајући радницима у северном граду Пикалево, што је изазвало драматичне протесте који су трајали недељама. Влада је завршила тако што је исплатила 63 милиона рубаља заосталих плата радницима.

Владимир Путин, који је тада био премијер, морао је лично да се умеша како би натерао власнике да исплате дугове бесним радницима у граду Пикалево, 246 километара источно од Санкт Петербурга, са 22.000 становника. Почетком те године су у овом граду затворена сва три кључна индустријска постројења. Kао резултат тога, локално становништво се утростручило на улицама захтевајући обнову грејања и водоснабдевања барем до болница и центара за негу деце. Пре него што се Путин умешао, демонстранти су блокирали савезни аутопут Новаја Ладога-Вологда.

“Хиљаде људи сте начинили таоцима своје неспособности, амбиција и, вероватно, похлепе. То је апсолутно недопустиво,“ рекао је тада Путин Олегу Дерипаски, као и локалним властима. “Нико никада неће моћи да ме убеди у то да су регионалне власти учиниле све што је у њиховој моћи да помогну народу.“ Видите, протести у Пикалеву због заосталих зарада су уследили након интервенције Путина. То је било онда када је снимљен и објављен видео снимак Путина који је присилио Дерипаску да потпише нови уговор и рекао “врати ми моју оловку.“

Свако ко има бар пола мозга схвата да држава увек може да врати своју “оловку“ од чиновника попут Дерипаске и других “олигарха.“ То помаже да становништво уопштено види колико су неправедни и неправични ти људи који су зграбили и држали имовину која је развијена и изграђена у Совјетском Савезу.

Дакле, мало је вероватно да је Лавров то назвао “геноцидним“ притиском за одузимање имовине од Дерипаске, Ротенбергових и Векселбергових. С озбриром на то да је у већини санкциосаних компанија други главни акционар држава, а санцкције не дозвољавају странцима да откупљују санкционисане фирме, држава ће добити своје акције на овај или онај начин.

Драматични преокрет става руске владе о санкцијама је наставио са Лаврововим коментарима и одговорима на питања медија након састанка Савета министара спољних послова СЦО-а у Пекингу 24. априла 2018. године.

“Што се тиче резултата састанка министара спољних послова у Торонту, њихове антируске основе су јасне. На жалост, ову антируску и врло љигаву реплику следе чак и оне Г7 земље које нас уверавају да не деле покушује за изоловање Русије.“

“Ми ћемо подржати наше ставове и стрпљиво чекати да наши партнери схвате да су ове акције апсолутни ћорсокак и да нема никаквих перспектива.“

Опет, Лавров наглашава да су америчке санкције геноцидне, расистичке, да су усмерене против руског народа и да ће оне који их намећу довести до “асполутног ћорсокака.“

Главни разлог би могле бити санкције против Рособоронеxпорт-а, једине државне посредничке агенције за руски извоз/увоз производа, технологија и услуга везаних за одбрану и двоструку употребу, као и способност Русије да заштити себе и своје савезнике.

Лавров никада не преувеличава и увек јасно говори онако како јесте. Ако САД наставе путем санкција, наћи ће се у апсолутном ћорсокаку, јер у овом тренутку, што се тиче априлских санкција, амерички трезор је зашао на територију која је у новој руској војној доктрини описана као претња постојању нације.

Паника која се догодила 16. априла указује на то да је Трампова администрација и неко унутар америчке владе схватио руску поруку: “Станите док не буде касно”

Извор: Webtribune.rs